Vege grill

fajneSezon grillowy właśnie się zaczął. Mięsożercom cieknie ślinka na myśl o przyrumienionej kiełbasce i krwistym steku. Na co mogą czekać wegetarianie, którzy wyżej wymienionych specjałów nie zamierzają tknąć? „Potrzeba jest matką pomysłów” dlatego chyba nikogo nie zdziwi, że możemy zaplanować dłuższą grillową „posiadówkę” przy przystawce, głównym daniu, a nawet deserze.

Przygotowanie dań na przystawkę nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Nie możemy przecież pozwolić, żeby nasi goście czekali godzinami na pierwszy posiłek. Powinniśmy wybrać warzywa, które szybko poddają się obróbce termicznej.

Zadymiona dymka z sosem migdałowym

To danie możemy zaserwować naszym gościom jako pierwsze ze względu na błyskawiczny czas przygotowania. Oczywiście sos należy przygotować wcześniej.

Dymka

Składniki:

– kilka pęczków cebuli dymki (w zależności od tego ile osób będziemy gościć)

– oliwa

– pieprz i sól

Przygotowanie:

Dymki solimy i pieprzymy oraz polewamy delikatnie oliwą. Następnie należy je nadziać na patyczek do szaszłyków, położyć na grillu i obracać w chwili kiedy cebulka się zarumieni.

Sos

Składniki:

– 3 ząbki czosnku

– jedna czerwona papryka

– dojrzały pomidor

– 100 g płatków migdałów

– oliwa

– pieprz i sól

Przygotowanie:

Migdały należy lekko zarumienić na patelni, po czym pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie można sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać ze skórki. Paprykę czyścimy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek należy obrać. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, dodając oliwę. Sos, finalnie, powinien mieć konsystencję pesto.

szparagiiZielone szparagi w asyście parmezanu i sosu balsamicznego

Przepis jest wręcz szalenie prosty. Ponownie, jak było to w przypadku dymki są bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

– zielone szparagi

– czosnek

– pieprz i sól

– tarty parmezan

– ocet lub sos balsamiczny

Przygotowanie:

Szparagi należy umyć i odłamać drewniane części warzywa. Następnie należy nasmarować je oliwą i oprószyć sola. Najlepiej grillować je na aluminiowych tackach do momentu, kiedy lekko się zarumienią, ale nie stracą jeszcze swojej pięknej zielonej barwy, czyli jakieś 4-6 minut. Szparagi należy posypać odrobiną parmezanu i delikatnie polać sosem balsamicznym. Prostota w tym wydaniu smakuje najlepiej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ