Jedzmy powoli

ertSzybkie tempo życia często narzuca nam niezdrowe nawyki. Zdarza się, że mając dosłownie parę minut, wpychamy w siebie cokolwiek, aby tylko zapchać żołądek i zwalczyć uczucie głodu. Najczęściej funkcjonujemy tak w pracy, ponieważ zdarza się, że przerwa jest zbyt krótka żeby spokojnie usiąść i przygotować sobie posiłek przyniesiony z domu. Taki sposób odżywiania na pewno nie jest zdrowy.

Pośpiech towarzyszy większości z nas w wielu sferach życia – również w trakcie jedzenia. Niestety ma to swoje skutki uboczne. Przede wszystkim gdy jemy, jesteśmy w stanie pochłonąć więcej kalorii niż powinniśmy, co niestety skutkuje dodatkowym tłuszczykiem.

Wolniejsze jedzenie niesie ze sobą same korzyści. Gdy na posiłek przeznaczymy 20 minut, czyli optymalny czas w jakim powinno się zjadać to co mamy na talerzu, sprzyjamy odchudzaniu. Eksperci w dziedzinie zdrowej diety twierdzą, że właśnie po 20 minutach czujemy się syci. Im dłużej jemy, jemy mniej, a mimo tego i tak jesteśmy najedzeni.

Kolejną zaletą jest to, że wolne jedzenie ułatwia trawienie. Zwrócić na to uwagę powinny w szczególności osoby, mające problem z przewodem pokarmowym. Jedząc szybko nie jesteśmy w stanie dokładnie pogryźć kęsów. Wydaje nam się, że dokładnie je przeżuwamy, ale to tylko złudzenie powstające w naszej jamie ustnej. Tak naprawdę do żołądka trafiają zbyt duże porcje pokarmu, co wywołuje fermentację pożywienia i utrudnia jego trawienie.

Dla tych, którzy mają problem z wolnym jedzeniem eksperci przygotowali kilka rad, mianowicie:jedz

  1. 1.Posiłek należy konsumować małymi porcjami. Dopiero gdy dokładnie przeżujemy i połkniemy kęs, sięgamy po następny. Wspaniale gdybyście spróbowali liczyć ile razy przeżuwacie kęs, odpowiednia ilość to 20-30 przeżuć. Jest to mozolnyniekiedy irytujący sposób, ale za to w pełni skuteczny.
  2. 2.Druga rada: postarajmy się żeby nic nie rozpraszało naszej uwagi. Starajmy się jeść przy wyłączonym telewizorze albo przyciszonym radiu. Chodzi o to, by skupić się na posiłku i delektować się nim.

Oczywistą sprawą jest, że należy odrzucić wszelkie dania typu fast food. Jak powszechnie wiadomo są bardzo niezdrowe, nie zawierają potrzebnych wartości odżywczych, witamin, ale za to posiadają dużą ilość trudno przyswajalnych i spalanych tłuszczów, które odkładają się w naszym ciele.

Wolne jedzenie to coś więcej niż zwykły posiłek. Podczas dokładnego gryzienia można poczuć smak każdego kęsa, więc warto wziąć z nich przykład. Jedzenie jest przecież zdaniem wielu ludzi jedną z najlepszych przyjemności w życiu, czemu więc mamy ją sobie odbierać. Starajmy się jeść we względnej ciszy i nie wpychając na szybko następnej porcji potrawy, dajmy nacieszyć się naszemu zmysłowi smaku, a jeżeli danie wygląda smakowicie na talerzu to pozwólmy też nacieszyć się oczom. Starajmy się przeznaczyć na następny posiłek nieco więcej czasu, najlepiej przez około 20 minut. Przecież jak wspaniałe jest przeżuwanie każdego kęsa i delektowanie się daniem.


Urszula Rudzińska, fot.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ