Sposób na obiad w 20 minut
Pobudka bladym świtem, cały dzień wytężonej pracy i późny powrót do domu. Skąd my to znamy? Nic więc dziwnego, że o godzinie 17:00 ostatnią rzeczą o jakiej marzymy jest robienie porządnego obiadu, co łączy się z dodatkową godziną stania w kuchni. Można oczywiście spędzić przy garnkach cały weekend i przygotować wałówkę dla pułku wojska, ale jedzenie odgrzewanych kotletów cały tydzień nie brzmi zachęcająco. Obiad ma być naszą chwilą relaksu po całym dniu pracy, najlepiej z resztą połączoną z najnowszym odcinkiem ulubionego serialu. Przedstawiamy wam kilka sposobów na pyszne dania, których przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.
Fajita
To sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. W jego skład wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka i taką wam szczególnie polecamy.
Składniki:
- opakowanie gotowych tortilla –
- puszka kukurydzy – odlewamy zalewę
- puszka czerwonej fasoli (to samo co z fasolą)
- pierś z kurczaka – umyta i pokrojona w kostkę oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- przyprawa do kuchni meksykańskiej
- płatki chilli
Mięso podsmażamy na oliwie/oleju. Dodajemy przyprawę oraz płatki chilli. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy fasolę wraz z zalewą oraz kukurydzę. Dusimy przez chwilę. Podajemy na placku tortilla lekko zagrzanym np w mikrofali.
Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą
Składniki
- 8 dojrzałych podłużnych pomidorów
- 250 g dobrego tuńczyka w oleju
- 200 g rukoli
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- oliwa
- 1/2 kg makaronu
- sól
Sposób przygotowania
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.