Sposób na obiad w 20 minut

Pobudka bladym świtem, cały dzień wytężonej pracy i późny powrót do domu. Skąd my to znamy? Nic więc dziwnego, że o godzinie 17:00 ostatnią rzeczą o jakiej marzymy jest robienie porządnego obiadu, co łączy się z dodatkową godziną stania w kuchni. Można oczywiście spędzić przy garnkach cały weekend i przygotować wałówkę dla pułku wojska, ale jedzenie odgrzewanych kotletów cały tydzień nie brzmi zachęcająco. Obiad ma być naszą chwilą relaksu po całym dniu pracy, najlepiej z resztą połączoną z najnowszym odcinkiem ulubionego serialu. Przedstawiamy wam kilka sposobów na pyszne dania, których przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.

fajita life4styleFajita

To sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. W jego skład wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka i taką wam szczególnie polecamy.

Składniki:

  • opakowanie gotowych tortilla –
  • puszka kukurydzy – odlewamy zalewę
  • puszka czerwonej fasoli (to samo co z fasolą)
  • pierś z kurczaka – umyta i pokrojona w kostkę oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • płatki chilli

Mięso podsmażamy na oliwie/oleju. Dodajemy przyprawę oraz płatki chilli. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy fasolę wraz z zalewą oraz kukurydzę. Dusimy przez chwilę. Podajemy na placku tortilla lekko zagrzanym np w mikrofali.

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą

Składniki

  • 8 dojrzałych podłużnych pomidorów
  • 250 g dobrego tuńczyka w oleju
  • 200 g rukoli
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • oliwa
  • 1/2 kg makaronu
  • sól

 

Sposób przygotowania

Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ