Truskawkowy zawrót głowy
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni. Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.
Chłodnik truskawkowy z imbirem
Składniki:
- 300 g dojrzałych i soczystych truskawek,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
Truskawki oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, miód i imbir. Całość zagotować, a następnie zmiksować. W razie potrzeby dodać cukru. Dobrze schłodzić. Podawać w małych miseczkach z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przed podaniem posypać świeżą miętą.
To tylko kilka propozycji, a przepisów na dania z truskawkami jest niezliczona ilość. Można je podawać z ryżem, śmietaną, jako dodatek do lodów, farsz do pierogów i naleśników, składnik ciast i babeczek. Każdy może znaleźć coś dla siebie.
Źródło: dietetyk-chrzanowski.pl
Aleksandra Maleszewska-Tomala