Truskawkowy zawrót głowy

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni.  Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.

Źródło: www.tarasmulticulturaltable.com

Chłodnik truskawkowy z imbirem

Składniki:

  • 300 g dojrzałych i soczystych truskawek,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

Truskawki oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, miód i imbir. Całość zagotować, a następnie zmiksować.  W razie potrzeby dodać cukru. Dobrze schłodzić. Podawać w małych miseczkach z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przed podaniem posypać świeżą miętą.

To tylko kilka propozycji, a przepisów na dania z truskawkami jest niezliczona ilość. Można je podawać z ryżem, śmietaną, jako dodatek do lodów, farsz do pierogów i naleśników, składnik ciast i babeczek. Każdy może znaleźć coś dla siebie.

Źródło: dietetyk-chrzanowski.pl

Aleksandra Maleszewska-Tomala

ZOSTAW ODPOWIEDŹ