Sposób na obiad w 20 minut
Kurczak Tikka Masala
Potrawa jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, jednak jej korzenie są nieustalone. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Danie jest bardzo aromatyczne i lekko ostre. Zwykle to danie jest dość czasochłonne, ale na szczęście istnieje mnóstwo wariantów do jego uproszczenia. I nie oznacza to bynajmniej dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- dwie łyżki tikka masala/garam masala
- mała papryczka chili
- puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu
- 50 ml śmietany kremówki
- łyżka masła/oliwy
- sól, pieprz
- jako dodatek – szpinak z winegretem i startą marchewką lub surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym
Na patelni rozgrzewamy masło. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, podsmażamy kilka minut, aż zbrązowieje. Dodajemy posiekaną chili i tikka masala, mieszamy kilka chwil, aż przyprawy dobrze przylgną do mięsa. Dodajemy pomidory i koncentrat, po czym gotujemy 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy, i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafior zapiekany z serem
To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na lekki, bezmięsny obiad. W żadnej diecie nie może zabraknąć warzyw. Dla amatorów witamin na pewno kusząca wyda się propozycja połączenia kalafiora z serem.
Składniki:
● 1 duży kalafior
● 15 dag startego, żółtego sera
● 2łyżki masła
● 2 łyżki tarte bułki
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● pęczek koperku
● sól, cukier
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.