Sposób na obiad w 20 minut

tikkamasala life4styleKurczak Tikka Masala

Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii, jednak jej korzenie są nieustalone. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Danie jest bardzo aromatyczne i lekko ostre. Zwykle to danie jest dość czasochłonne, ale na szczęście istnieje mnóstwo wariantów do jego uproszczenia. I nie oznacza to bynajmniej dwie pojedyncze piersi z kurczaka

  • dwie łyżki tikka masala/garam masala
  • mała papryczka chili
  • puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu
  • 50 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła/oliwy
  • sól, pieprz
  • jako dodatek – szpinak z winegretem i startą marchewką lub surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym

Na patelni rozgrzewamy masło. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, podsmażamy kilka minut, aż zbrązowieje. Dodajemy posiekaną chili i tikka masala, mieszamy kilka chwil, aż przyprawy dobrze przylgną do mięsa. Dodajemy pomidory i koncentrat, po czym gotujemy 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy, i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Kalafior zapiekany z serem

To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na lekki, bezmięsny obiad. W żadnej diecie nie może zabraknąć warzyw. Dla amatorów witamin na pewno kusząca wyda się propozycja połączenia kalafiora z serem.

 Składniki:
● 1 duży kalafior

● 15 dag startego, żółtego sera

● 2łyżki masła

● 2 łyżki tarte bułki

● 1 łyżeczka soku z cytryny

● pęczek koperku

● sól, cukier


Przygotowanie:
Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ