Sezonowe dania na lato
Sałatka owocowa
Jeśli chodzi o sałatki, to ilu smakoszy, tyle pomysłów. W lecie warto na różne sposoby wypróbować połączenie sałata-owoce. Wiele osób dziwi to zestawienie, jednak w praktyce taki duet jest niezwykle udany i urozmaica smak. Zamiast melona czy arbuza, można spokojnie użyć gruszek, jabłek czy innych słodkich owocowych kombinacji według indywidualnych upodobań.
Składniki:
sałata
1 melon
1 arbuz
kiść winogron
8 orzechów włoskich
1 ser Lazur niebieski
torebka herbaty miętowej
cytryna
Przygotowanie: Torebkę miętowej herbaty zalewamy bardzo małą ilością gorącej wody (tak żeby otrzymać 3 duże łyżki naparu herbacianego). Owoce i ser kroimy w kostkę, a obrane orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Na przygotowanym półmisku łączymy sałatę z pokrojonymi składnikami. Całość należy polać wystudzonym naparem z mięty i sokiem z cytryny. Sałatkę odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. Aby nie straciła smaku, należy pamiętać, żeby zawsze podawać ją zimną.
Bób z jarzynami
Kulinarnym hitem lata jest bez wątpienia bób. Co prawda można go jeść bez żadnych dodatków, ale skoro letnie miesiące są łaskawe w sezonowe produkty, warto go podać w takim połączeniu. Jednym z pomysłów jest zestawienie bobu z młodymi ziemniaczkami, cukinią i bakłażanem.
Składniki:
400g bobu
4 ziemniaki
4 cukinie
4 pomidory
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka majeranku
600ml wody
sól, pieprz
Przygotowanie: Najpierw kroimy w plasterki bakłażana, cukinię, ziemniaki i cebulę. Pomidory po sparzeniu kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w plastry produkty. Smażymy je przez kilka minut, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy bób, dolewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy całość na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pomidory, pietruszkę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pozwalamy całości jeszcze chwilę się pogotować, zdejmujemy z ognia i gotowe.
Zupa owocowa
Zważywszy na wysyp sezonowych owoców, aż żal nie wykorzystywać ich w naszych kulinarnych przepisach. Dobrym sposobem na wykorzystanie ich w pełni i zachowując wartości odżywcze są, pamiętane jeszcze z przedszkola, zupy owocowe.
Składniki:
litr gorącej wody
25 dag truskawek
25 dag mali
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, cukier, mielony cynamon
Przygotowanie: Mąkę rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Truskawki i maliny umyj, zalej gorącą wodą, zagotuj, przetrzyj, wlej mieszaninę mąki z wodą, ponownie zagotuj. Dodaj odrobinę soli i cukru do smaku i szczyptę cynamonu, a na koniec wlej jogurt.
Katarzyna Mierzejewska