Dietetyczne przekąski na jesień

Niskie temperatury, jakich doświadczamy jesienią, sprzyjają podjadaniu, a nie trzeba być ekspertem, by zgadnąć, że to najkrótsza droga do przybrania na wadze. Dlatego jeśli planujesz w swoim menu miejsce na przekąski, zadbaj o to, by były one zdrowe i dietetyczne. Wykorzystaj jesienne owoce – jabłka, gruszki, śliwki, morele – zdziwisz się, na jak wiele sposobów można je przygotować!

Fot. pixabay.com

Morele nadziewane orzechami z nutką imbiru

Składniki:

200 g suszonych moreli

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g pistacji

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu

2 łyżki startego imbiru

Przygotowanie:

Morele zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zmięknięcia, a następnie odsączyć.

Orzechy posiekać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni masło, dodać orzechy, miód, cynamon i imbir. Smażyć przez kilka minut, mieszając.

Morele delikatnie nacinać, a następnie łyżeczką napełniać orzechowym farszem.

Chipsy z jabłek

Składniki:

4 duże jabłka

1–2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka cukru

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków lub przyprawy do piernika

łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka obrać i wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie pokroić je na cieniutkie plasterki. Plasterki rozłożyć obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i piec w piekarniku rozgrzanym do około 200 °C przez około 45 minut lub dłużej, w zależności od grubości plasterków.

Gruszka zapiekana z żurawiną

Składniki:

3 twarde gruszki

200 g żurawiny

łyżeczka masła

łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło, dodać żurawinę i cukier waniliowy i smażyć przez około 5 minut. Gruszki rozciąć na pół i wydrążyć. Do tak powstałych łódeczek nałożyć żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180°C przez 20 minut.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ