Sernik na zimno z truskawkami

truss 1 sporteuroMamy nadzieję, że nadchodzące lato będzie gorące. Z tego powodu, prezentujemy jak upiec puszysty sernik na zimno, w którym główną rolę grają truskawki! To słodki i chłodny deser, który orzeżwia i nadaje pyszny smak.

Składniki:

Spód:

  • 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych,
  • 70 g roztopionego masła

Masa:

  • 500 g twarogu lub mascarpone (lub pół na pół),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego,
  • 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody zamiast 500 ml + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny,
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie 100 g świeżych truskawek, pokrojonych lub rozgniecionych widelcem,
  • 250 – 300 ml śmietany kremówki 30%

Boki:

  • przykładowo wafelek kokosowy starty na tarce

Przygotowanie:trus 1 sporteuro

Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki.

Twaróg miksować blenderem aż będzie gładki (lub zmielić w maszynce do mięsa), mascarpone po prostu wyłożyć do miski. Dodać cukier (wanilię, likier) i jeszcze przez chwilę razem zmiksować.

Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej wody). Do galaretki dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.

Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 – 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.

Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ