Pyszne konfitury

Powoli zaczynamy już myśleć o jesieni, chłodnym wietrze i deszczowych porankach. Nic nie zaradzi tej corocznej chandrze tak, jak pyszne konfitury spożywane w domowym zaciszu z kubkiem gorącej herbaty pod ręką. Dopóki półki sklepowe uginają się pod ciężarem warzyw oraz niektórych owoców, zacznijcie przygotowywać konfitury. Oto najlepsze przepisy.

Źródło: pixabay.comKonfitura dyniowo-gruszkowa

Składniki:

750 g dyni

700 g dojrzałych gruszek

200 m soku jabłkowego

3 łyżki brandy gruszkowej

1,5 limonki

500 g cukru żelującego 2:1

Przygotowanie:

Obierz dynię, usuń  z niej pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż starty miąższ do garnka, zalej sokiem jabłkowym i gotuj przez ok. 10-15 minut, do momentu aż będzie miękki. Następnie odstaw do ostygnięcia. Obierz gruszki, usuń pestki, a na koniec pokrój w drobną kostkę. Potem odważ 500 g owoców. Limonkę sparz wrzątkiem, usuń skórę,  a następnie pokrój w cienkie paski. Odstaw do lodówki pod przykryciem.

Wyciśnij sok z limonki, połącz z gruszkami i cukrem żelującym, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny. Potem odważ 500 g dyni, do masy gruszkowej dodaj skórę z limonki i gotuj przez ok. 4 minuty. Od czasu do czasu wymieszaj masę. Na koniec dodaj gruszkową brandy w celu uzyskania lepszego smaku. Tak przygotowaną konfiturę natychmiast przelej do słoików (wcześniej trzeba je przepłukać gorącą wodą). Zakręć słoiki i pozostaw do ostygnięcia.

Źródło: http://kuchnialidla.pl

Konfitura z malin

Składniki na 300 g (niewielki słoik):

0,5 kg malin

200 ml wody

150-200 g cukru

Przygotowanie:

Opłucz maliny wodą. Zagotuj wodę z cukrem i do powstałego wrzątku  bardzo ostrożnie dodaj maliny. Gotuj całość przez 30-40 min na małym ogniu. Na powierzchni będą pojawiać się białe nieczystości – zbieraj je łyżką. Jeśli chcesz, aby maliny pozostały całe, zamiast mieszania łyżką, kilka razy delikatnie potrząśnij garnkiem. Po wyznaczonym czasie wyłącz gaz – konfitura powinna trochę przestygnąć. Następnie znowu zacznij ją podgrzewać, gotuj do momentu aż owoce staną się szkliste, a konsystencja gęsta. Gorącą konfiturę umieść w słoiczku, zakręć go i postaw do góry dnem.

Źródło: http://www.zajadam.pl

 __________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.    

ZOSTAW ODPOWIEDŹ