Sezon grzybobrania

grzyby d sporteuroJesień zbliża się nieubłaganie, aby niedługo zawitać w kalendarzach. Koniec wakacji oznacza dla wielu rozpoczęcie sezonu grzybowego. Co dobrego można spotkać w lesie? I jakie potrawy przyrządzić z grzybów?

Gdzie na grzyby?
Grzyby znaleźć możemy w wielu regionach Polski. Planując grzybobranie warto przede wszystkim śledzić prognozy pogody, aby na ich podstawie ocenić, gdzie aktualnie warto wybrać się z kobiałką. Nasz wyjazd uzależniony powinien być także od… naszych osobistych preferencji smakowych. Dane gatunki grzybów rosną bowiem na określonych rodzajach gleb, w konkretnych lasach. Jeżeli jesteśmy miłośnikami kurek powinniśmy szukać ich pod świerkami wśród mchów, natomiast jeśli lubimy rydze, powinniśmy wybrać lasy iglaste o piaszczystych glebach. Wiele cenionych gatunków, takich jak podgrzybki, koźlarze czy borowiki znaleźć można w miejscach, gdzie ziemia jest przeorana, a ściółka zniszczona. Szukać ich więc należy w pobliżu leśnych dróg, na poboczach oraz w wyoranych pasach przeciwpożarowych. Na jesień polecam maślaka, opieńka, borowika i podgrzybka. Grzyby te mają w tym czasie najbardziej intensywny, doskonały smak.

Risotto z grzybami leśnymi

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapamiętaj!
O czym należy pamiętać wybierając się na grzybobranie?
• Grzybów nie wolno zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych.
• Nie zbieraj grzybów niejadalnych lub trujących. Aby je rozpoznać warto zaopatrzyć się w atlas grzybów. Wytrawni grzybiarze twierdzą, że najlepiej unikać wszystkich grzybów, których nie znamy.
• Dokładnie sprawdź czy grzyby jadalne, które zebrałeś nie są robaczywe.
• Pamiętaj, że w Polsce aż 54 gatunki grzybów znajdują się na liście grzybów chronionych.
• Grzybobranie to świetna forma relaksu na łonie natury, ciesz się więc trwającym sezonem na grzyby!

Adrianna Chmielecka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ