Domowe pączki według dziadka Henryka

 

paczki375life4styleJest taki dzień w roku, kiedy możemy pozwolić sobie na słodkie szaleństwo, bez wyrzutów sumienia. Tego dnia zapominamy o wszelkich dietach i kaloriach! To właśnie Tłusty Czwartek, święto wszystkich łasuchów. Już jutro będziemy mogli obficie zajadać się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Cukiernie oferują najróżniejsze smakołyki, jednak wiadomo, że najlepiej smakują te z naszej domowej kuchni. Oto przepis na pyszne, domowe pączki według receptury dziadka Henryka. 

Składniki:

1 kg mąki

8 dag drożdży

4 żółtka

12 dag masła

3 szklanki mleka

3 całe jaja

10 dag cukru

skórka pomarańczy lub cytryny

1 kieliszek rumu lub pół kieliszka spirytusu

cukier puder z wanilią

konfitura z róży

smalec lub oliwa

Robimy odczyn z ciepłego mleka, drożdży i mąki. Czekamy, aż urośnie. Następnie ucieramy żółtka i całe jaja z cukrem oraz dodajemy startą skórkę pomarańczy lub cytryny. Do całości dodajemy uprzednio przygotowany, wyrośnięty odczyn, a także masło, alkohol i trochę soli. Dosypujemy mąkę i starannie wyrabiamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy pokażą się pęcherzyki, to znak, że ciasto jest gotowe. Obsypujemy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rosło. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na grubość jednego palca. Następnie, używając szklanki, wykrawamy z ciasta krążki. Na pojedynczy krążek nakładamy konfiturę, po czym przyciskamy go drugim krążkiem. Całość zaciskamy palcem i po raz kolejny wykrawamy szklanką, aby nadać naszemu pączkowi kształt. Kolejno uformowane pączki układamy na desce i czekamy aż urosną. Wyrośnięte wrzucamy na rozgrzany tłuszcz w garnku (tłuszczu musi być tyle, aby pączki pływały). Kiedy ciasto się zarumieni, możemy odwrócić pączki na drugą stronę. Aby sprawdzić, czy są już gotowe, wbijamy w nie patyk. Jeżeli nie będzie oblepiony ciastem, to znak, że czas wyjmować pączki z garnka. Na koniec odsączamy je z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Nasze pączki gotowe!

Smacznego Tłustego Czwartku! 🙂

Joanna Kamińska

 



ZOSTAW ODPOWIEDŹ