Zuping, czyli jesienno-zimowy detoks zupowy!

Pokrzywa w Twojej kuchni

Pisaliśmy już o właściwościach pokrzywy, a dziś podpowiemy, jak można wykorzystać tę roślinę w naszej kuchni. Chociaż większość z nas podchodzi z nieufnością do takich kulinarnych eksperymentów, warto czasami się przełamać, aby odkryć nowe, niepowtarzalne smaki, które jednocześnie korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

blog.brooklodge.comPierogi z pokrzywą

Składniki ciasto:

1 jajko

2 szklanki mąki

¾ szklanki wody

Składniki na farsz:

80 dag liści pokrzywy

1 jajko

1 łyżka mąki

4 dag klarowanego masła

3 dag tartej bułki

8 dag masła do polania pierogów

1 duży ząbek czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Liście pokrzywy opłucz wodą i odsącz, a następnie zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na dużym ogniu. Ugotowane liście odsącz, przestudź i przetrzyj przez druciane sito, ewentualnie pokrój na bardzo drobne części na desce. Posiekaj ząbek czosnku. Wraz z bułką tartą i jednym jajkiem dodaj do pokrzywy. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Konsystencja powinna być gęsta. Jeśli wyda Ci się za rzadka, dodaj więcej tartej bułki. Następnie zagnieć ciasto z przygotowanych składników. Rozwałkuj i wykrój z niego krążki, rozłóż nadzienie i uformuj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Jeśli chcesz, możesz polać je roztopionym masełkiem.

Źródło: sudawia.pl

Zupa z pokrzywy na kaszy jaglanej

Składniki:

ok. 100 g listków pokrzywy

1 marchewka

1 cebula

1 pietruszka

1,2 l bulionu drobiowego albo warzywnego

pół szklanki kaszy jaglanej

sól

pieprz

oliwa

Cebulę pokrój, a pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś wszystkie warzywa przez kilka minut na oliwie. Następnie zalej bulionem i dodaj kaszę jaglaną. Gotuj przez ok. 10 minut. Pokrzywy zalej gorącą wodą, odsącz i dodaj do zupy. Podgotuj wszystko przez ok. 3 minuty, a następnie zmiksuj. Gotowe!

Źródło: durszlak.pl

Babeczki z pokrzywowym kremem

Składniki na kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 jajko

10 dag masła

duża łyżka jogurtu greckiego

0,5 łyżeczki soli

Składniki na krem pokrzywowy:

40 sztuk pokrzyw

5 jajek

1 cebula

korzeń chrzanu

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, zimne masło, jogurt oraz sól. Wszystko posiekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części i uformuj w wałki o średniej grubości. Zawiń je w folię i włóż do zamrażalnika na 20-30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i wyłóż nim foremki. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Przygotowanie kremu pokrzywowego:

Jajka ugotuj na twardo, obierz, a po ostudzeniu pokrój na połówki. Przełóż do malaksera wraz z dwoma łyżkami startego korzenia chrzanu, obraną cebulą i majonezem. Pokrzywy opłucz w wodzie, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Potem odcedź i przełóż do malaksera. Całą jego zawartość zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Krem nałóż na upieczone babeczki.

Źródło: www.gotowanie.ewolbrom.pl

_______________________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ