Pokrzywa w Twojej kuchni
Pisaliśmy już o właściwościach pokrzywy, a dziś podpowiemy, jak można wykorzystać tę roślinę w naszej kuchni. Chociaż większość z nas podchodzi z nieufnością do takich kulinarnych eksperymentów, warto czasami się przełamać, aby odkryć nowe, niepowtarzalne smaki, które jednocześnie korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Pierogi z pokrzywą
Składniki ciasto:
1 jajko
2 szklanki mąki
¾ szklanki wody
Składniki na farsz:
80 dag liści pokrzywy
1 jajko
1 łyżka mąki
4 dag klarowanego masła
3 dag tartej bułki
8 dag masła do polania pierogów
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Liście pokrzywy opłucz wodą i odsącz, a następnie zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na dużym ogniu. Ugotowane liście odsącz, przestudź i przetrzyj przez druciane sito, ewentualnie pokrój na bardzo drobne części na desce. Posiekaj ząbek czosnku. Wraz z bułką tartą i jednym jajkiem dodaj do pokrzywy. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Konsystencja powinna być gęsta. Jeśli wyda Ci się za rzadka, dodaj więcej tartej bułki. Następnie zagnieć ciasto z przygotowanych składników. Rozwałkuj i wykrój z niego krążki, rozłóż nadzienie i uformuj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Jeśli chcesz, możesz polać je roztopionym masełkiem.
Źródło: sudawia.pl
Zupa z pokrzywy na kaszy jaglanej
Składniki:
ok. 100 g listków pokrzywy
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1,2 l bulionu drobiowego albo warzywnego
pół szklanki kaszy jaglanej
sól
pieprz
oliwa
Cebulę pokrój, a pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś wszystkie warzywa przez kilka minut na oliwie. Następnie zalej bulionem i dodaj kaszę jaglaną. Gotuj przez ok. 10 minut. Pokrzywy zalej gorącą wodą, odsącz i dodaj do zupy. Podgotuj wszystko przez ok. 3 minuty, a następnie zmiksuj. Gotowe!
Źródło: durszlak.pl
Babeczki z pokrzywowym kremem
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
10 dag masła
duża łyżka jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki soli
Składniki na krem pokrzywowy:
40 sztuk pokrzyw
5 jajek
1 cebula
korzeń chrzanu
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, zimne masło, jogurt oraz sól. Wszystko posiekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części i uformuj w wałki o średniej grubości. Zawiń je w folię i włóż do zamrażalnika na 20-30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i wyłóż nim foremki. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przygotowanie kremu pokrzywowego:
Jajka ugotuj na twardo, obierz, a po ostudzeniu pokrój na połówki. Przełóż do malaksera wraz z dwoma łyżkami startego korzenia chrzanu, obraną cebulą i majonezem. Pokrzywy opłucz w wodzie, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Potem odcedź i przełóż do malaksera. Całą jego zawartość zmiksuj na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Krem nałóż na upieczone babeczki.
Źródło: www.gotowanie.ewolbrom.pl
_______________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.