Pierwsze w Polsce mięso wyhodowane komórkowo
W Centrum Nauki Kopernik wyhodowano na liściach szpinaku mięso kurczaka.
W czwartek dyrektor warszawskiego Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer inaugurując festiwal „Przemiany”, skosztował unikalnego w skali Europy dania – był to liść szpinaku, na którym – w laboratorium CNK – wyhodowano komórki kurczaka.
Stanisław Łoboziak z CNK, który opracował ten unikalny roślinno-zwierzęcy przysmak, opisuje, jaki smak ma ta potrawa. „Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak” – opowiada.
https://www.facebook.com/michal.piosik/posts/10157412453751271:0
Uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt?
Przygotowując mięso hodowane komórkowo Centrum Nauki Kopernik pokazuje więc, że w przyszłości możliwe będzie uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt.
Wyhodowane w polskim laboratorium „mięsne liście” można oglądać w CNK do 6 października w ramach Festiwalu Przemiany. Łoboziak zaznacza jednak, że goście Kopernika nie są tą potrawą częstowani. W Polsce nie ma bowiem dotąd przepisów, które regulowałyby możliwość podawania takich potraw ludziom.
Zobacz również:
Źródło: Wprost / Fot. Facebook