Pić czy nie w trakcie jedzenia?

woda lead sporteuroDużo ludzi twierdzi, że picie podczas jedzenia nie będzie powodem problemów z trawieniem. Od zawsze popijają posiłki i to nie tylko wodą, ale herbatą lub kawą i nie mają najmniejszych kłopotów z żołądkiem. Eksperci tłumaczą to tym, że picie w trakcie jedzenia nie zawsze kończy się problemami zdrowotnymi, ale skoro możemy przyczynić się do tego, aby ewentualnych problemów nie było to czemu mamy sobie nie pomóc?

Pić w trakcie jedzenia czy nie? To temat bardzo dyskusyjny. Wielu dietetyków i lekarzy uważa, że picie podczas spożywania posiłku nie jest korzystne. Napoje rozcieńczają soki żołądkowe, co wpływa na tempo trawienia produktów. Najlepiej jest pić przed posiłkiem niewielką ilość ciepłej wody. Ważne, aby było to maksymalnie pół szklanki wypite na 10-20 minut przed jedzeniem. Jeśli ciężko całkowicie powstrzymać się popijania po posiłku to warto odczekać chociaż pół godziny.

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia bez popijania, dietetyk – Magda Kubik radzi jeść wolniej. Gdy spożywamy posiłek wystarczająco wolno, nasze ślinianki są w stanie wytworzyć odpowiednią ilość śliny, by w jamie ustnej rozpoczął się już proces trawienia.

Odmienne zdanie na temat picia w trakcie jedzenia ma lekarz Dr hab. n. med. Krzysztof Łabuzek, powołujący się na podręcznik fizjologii Profesora Ganonga:

Tylko początkowa faza trawienia odbywa się w żołądku i pokarm nie jest przepuszczany nim nie będzie odpowiednio drobno strawiony. Soku żołądkowego jest wystarczająco żeby utrzymać kwaśnie pH. Poza tym jest on wydzielany porcjami. Trzeba by wypić bardzo dużo zobojętniającego płynu, co najprawdopodobniej spowodowałoby wymioty. Rozcieńczanie nie ma tutaj zbyt wielkiego wpływu.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że popijanie w trakcie jedzenia zaburza trawienie. Jest to uwarunkowane osobniczymi różnicami w ilości produkowanych soków trawiennych i stopniem ich kwasowości. U osób, które wykazują obfitą produkcję soków żołądkowych nie upośledza to zdolności trawiennych, natomiast u osób wykazujących mniejszą ich produkcję trawienie pokarmów jest mniej intensywne.

To czy popija się podczas posiłku czy nie jest kwestią indywidualną. Najlepiej i najzdrowiej będzie jednak wtedy, gdy wykorzystamy do tego ciepłą, niegazowaną wodę.

Urszula Rudzińska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ