Zielone przepisy

Potrawy przeznaczone głównie dla osób aktywnych fizycznie lub dbających o linię. Wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, ale również ujmują „zdrowymi” kolorami. Są smaczne, sycące oraz banalnie proste w przygotowaniu, a zatem idealne na każdy posiłek.

timelessbeautyclub.com

Sałatka z kaszy quinoa

Składniki:

300g kaszy Quinna, 1 opakowanie szpinaku, 8 świeżych daktyli, parę listków kolendry i bazylii, 3 małe ogórki, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, pół szklanki oliwy z oliwek, 10 świeżych daktyli, 3 małe szalotki, sól morska w młynku.

Sposób przyrządzenia

Kaszę ugotuj w gorącej osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Daktyle ponacinaj i wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie paski. Szpinak rozdrobnij na mniejsze kawałki. Do dużej miski wsyp ostudzoną kaszę, dodaj pokrojone daktyle i odstaw do lodówki. Ogórki umyj, obierz i pozbaw pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w drobne paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki. Kolendrę i bazylię zmiksuj oraz połącz z oliwą z oliwek. Przygotowanym sosem polewaj otrzymaną sałatkę.

Zielone muesli

Składniki:

2 dojrzałe awokado, 1 opakowanie mieszanki sałat, 20 ml soku z cytryny, 40g pestek dyni, 10g nasion szałwii, 15g orzechów włoskich, 10g łuskanej zielonej pistacji, 20g orzechów makadamii, 15g obranych migdałów, 20g suszonych wiśni, 30g pestek słonecznika.

Sposób przyrządzenia

Awokado umyj, obierz i pokrój w cienkie paski, a następnie skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pestki słonecznika, dyni oraz migdały upraż w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok. 10-15 minut do momentu uzyskania złotawej barwy. Do dużego naczynia wrzuć sałatę, pestki, wiśnie oraz orzechy. Na samym końcu posyp wszystko paskami awokado. Smacznego!

Źródło: sport.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ