Owoce na diecie
Mówi się, że owoce tuczą, bo zawierają dużo cukru i powinno się ograniczać ich ilość w momencie, gdy chcemy utrzymać szczupłą sylwetkę. Krąży również opinia, zgodnie z którą powinniśmy dostarczać pięć porcji owoców lub warzyw dziennie, by zachować zdrowie i wzmacniać odporność. Czy da się jakoś pogodzić te dwie odmienne opinie? I które owoce wybrać, by nie przybrać na wadze?
Prawdą jest, że owoce zawierają dużą ilość cukrów (fruktoza i glukoza), jednak ze względu na wysoką zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementów, nie powinno rozpatrywać się ich pod kątem wysokiej kaloryczności, ponieważ owoce, jak żadne inne produkty dostarczą nam cennych witamin i minerałów. Oprócz cukrów, w skład owoców wchodzą również bardzo małe ilości białka i tłuszczu, a także ogromna ilość wody (nawet do 92%). Owoce zawierają również błonnik, który wpływa na poprawny przebieg procesu trawiennego oraz wiele składników mineralnych (wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor), makroelementów (mangan, fluor, jod, miedź, cynk, brom), a także witamin ( C, P, A, K oraz witaminy z grupy B).
Mimo, iż ilość dobrych dla organizmu substancji w owocach jest tak duża, że kalorie nie powinny mieć dla nas zupełnie żadnego znaczenia, przy ustalaniu odpowiednio zbilansowanej diety, cyfra zawartych w owocach kilokalorii jest jednak ważna, dlatego przedstawiamy dokładną kaloryczność najpopularniejszych w Polsce owoców:
Do 50 kcal/100g
rabarbar (19 kcal), cytryna (29 kcal), limonka (30 kcal), grapefruit różowy (30 kcal), truskawki (32 kcal), arbuz (33 kcal), mandarynka (44 kcal), wiśnie (46 kcal), śliwki (46 kcal), nektarynka (47 kcal), pomarańcze (47 kcal), brzoskwinie (48 kcal), jabłko (48 kcal), żurawina (49 kcal) maliny (50 kcal)
Powyżej 50 kcal/100g
ananas (52 kcal), borówki amerykańskie (56 kcal), kiwi (57 kcal), czereśnie (58 kcal), mango (65 kcal), winogrona (67 kcal), granat (68 kcal), figi świeże (74 kcal), banan (90 kcal), awokado (161 kcal), żurawina suszona (320 kcal), suszone banany (358 kcal), jagody goji (370 kcal)
Warto pamiętać, że najkorzystniej jest spożywać surowe owoce. Przy obróbce termicznej tracą bowiem część składników odżywczych oraz wzrasta ich kaloryczność i podnosi się indeks glikemiczny. Pamiętajmy również, że suszone owoce lepiej zrobić samodzielnie w domu, ponieważ te ze sklepów mogą zawierać dodatkowy cukier oraz wysokokaloryczne substancje, które mają za zadanie zapobiegać sklejaniu się owoców.
Anna Kukiełka