Ostre przekąski na imprezę

Podkręć atmosferę na organizowanej przez siebie imprezie serwując przekąski na ostro. Ostra papryczka, wasabi, imbir to tylko niektóre składniki, jakie możesz wykorzystać. Nie wiesz na co się zdecydować? Oto najciekawsze propozycje!

Źródło: Pixabay.com

Cukinia z łososiem na ostro

Składniki:

1 cukinia

1 opakowanie serka śmietankowego lub naturalnego

1 papryczka chili

100 g wędzonego łososia

pieprz czarny i biały

gałązka świeżej bazylii

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

Cukinię pokroić na grube plastry, łososia – na drobne kawałki. W miseczce wymieszać serek, drobno pokrojoną bez gniazda nasiennego papryczkę, pieprz i kolendrę. Cukinię rozłożyć na tacy, położyć na każdym plastrze łososia, następnie serek, a na koniec udekorować listkiem świeżej bazylii.

Ogniste krewetki

Składniki:

500 g krewetek

5 łyżek oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

2 papryczki chili

1 łyżka posiekanej kolendry

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Krewetki obrać z pancerzyków i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pokrojone papryczki chili i posiekany czosnek. Po chwili dodać przyprawy, skropić cytryną i wymieszać. Kiedy krewetki będą rumiane, odstawić z ognia.

Frytki z pomarańczową nutką na ostro

Składniki:

5 dużych ziemniaków,

1 ostra papryczka chili

5 łyżek ostrego ketchupu

3 łyżki świeżego soku z pomarańczy

olej do smażenia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokroić w słupki lub plasterki i rozłożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posmarować olejem i doprawić solą oraz pieprzem. Piec w temperaturze 180 °C przez 45 minut.

Papryczkę chili posiekać na drobne kawałki. W miseczce połączyć ją z ketchupem i sokiem z pomarańczy. Gotowe frytki maczać w tak przygotowanym dipie.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ