Ostre przekąski na imprezę
Podkręć atmosferę na organizowanej przez siebie imprezie serwując przekąski na ostro. Ostra papryczka, wasabi, imbir to tylko niektóre składniki, jakie możesz wykorzystać. Nie wiesz na co się zdecydować? Oto najciekawsze propozycje!
Cukinia z łososiem na ostro
Składniki:
1 cukinia
1 opakowanie serka śmietankowego lub naturalnego
1 papryczka chili
100 g wędzonego łososia
pieprz czarny i biały
gałązka świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cukinię pokroić na grube plastry, łososia – na drobne kawałki. W miseczce wymieszać serek, drobno pokrojoną bez gniazda nasiennego papryczkę, pieprz i kolendrę. Cukinię rozłożyć na tacy, położyć na każdym plastrze łososia, następnie serek, a na koniec udekorować listkiem świeżej bazylii.
Ogniste krewetki
Składniki:
500 g krewetek
5 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzyków i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pokrojone papryczki chili i posiekany czosnek. Po chwili dodać przyprawy, skropić cytryną i wymieszać. Kiedy krewetki będą rumiane, odstawić z ognia.
Frytki z pomarańczową nutką na ostro
Składniki:
5 dużych ziemniaków,
1 ostra papryczka chili
5 łyżek ostrego ketchupu
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pokroić w słupki lub plasterki i rozłożyć na płasko w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posmarować olejem i doprawić solą oraz pieprzem. Piec w temperaturze 180 °C przez 45 minut.
Papryczkę chili posiekać na drobne kawałki. W miseczce połączyć ją z ketchupem i sokiem z pomarańczy. Gotowe frytki maczać w tak przygotowanym dipie.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.