Gotuj z głową: jak nie marnować jedzenia

Przysłowie „od przybytku głowa nie boli” nie ma zastosowania w kuchni. Nadmierne kupowanie, a następnie wyrzucanie żywności, to plaga naszych czasów. I choć na świecie głoduje więcej osób niż, zamieszkuje Europę, to każdego roku na śmietnikach lądują tony żywności – w Polsce wyrzucamy co roku 9 ton jedzenia. Warto zatem zacząć od siebie i nauczyć się jak nie marnować żywności.

Źródło: hdwallsource.com

Na zakupach

Najważniejsze to robić przemyślane zakupy. Żywności, która nie ma długiego okresu przydatności do spożycia, nie kupujmy na zapas. Nie dawajmy się nadmiernie kusić promocjom. Choć nie każdy ma na to czas, warto duże zakupy raz w miesiącu zamienić na cotygodniową wizytę w supermarkecie. Planujmy posiłki, które mamy zamiar przygotować w nadchodzącym czasie, a na zakupy zabierajmy listę niezbędnych do ich przyrządzenia produktów. Nie należy chodzić na zakupy głodnym, wtedy zawsze kupimy więcej.

Właściwe przechowywanie kluczem do sukcesu

Aby żywność się nie psuła zbyt szybko, należy zadbać o właściwe jej przechowywanie. Wędliny i sery warto przechowywać w papierze pergaminowym, co zapobiegnie dostawaniu się wilgoci. Banany najlepiej kupować jeszcze zielone i nie trzymać ich obok jabłek, które wydzielają substancję przyspieszające ich dojrzewanie. Resztki wina pozostałe z imprezy można przelać do foremek na lód i zamrozić. W ten sposób zawsze będziemy mogli skorzystać z kostki zamrożonego trunku w trakcie przygotowania potraw z jego wykorzystaniem.

Kreatywni w kuchni

Kreatywność to podstawowa cecha dobrego kucharza i racjonalnego zarządzania zaopatrzeniem domowej kuchni. Jeżeli wkrótce kończy się ważność jakiegoś produktu, który zalega w naszej lodówce, może ono stanowić bazę do nowego dania w naszym menu. Jeżeli takich produktów mamy kilka, proponuję przygotować tzw. posiłek na winie, czyli danie, do którego wrzucamy wszystko, co nam się nawinie.  Przy braku pomysłów pomoże nam internetowa wyszukiwarka, w której aż roi się od ciekawych, kulinarnych przepisów. Dla poszukiwaczy dopasowanych rozwiązań pomocne okażą się strony internetowe, które na podstawie produktów, które aktualnie mamy w naszej lodówce, wyszukają odpowiedni przepis, np. www.cooks.pl.  Warto również zawsze pod ręką mieć takie składniki jak makaron, przecier pomidorowy, kukurydza lub fasola konserwowa i mąka, które możemy wykorzystać do przygotowania wielu dań. Z nadmiaru sezonowych produktów możemy zrobić domowe przetwory. Dojrzalsze warzywa możemy wykorzystać do przygotowania zapiekanki, a owoce dobrze sprawdzą się w jogurtowym koktajlu.

________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ