Arbuz – doskonały na upały!

Nic tak nie gasi pragnienia i nie orzeźwia w czasie upałów, jak słodki arbuz. Ze względu na wysoką zawartość wody, sięgającą 92%, jest to jeden z najmniej kalorycznych owoców – 100 gramów arbuza to tylko 30 kalorii! Co więcej, zawiera on likopen, antyoksydant z grupy karotenoidów, który nie tylko obniża ciśnienie, ale również działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia. Prócz tego możemy w nim znaleźć witaminy A i C, potas, magnez i cytrulinę, aminokwas wspomagający pracę serca.

fairwaymarket.com

Sorbet arbuzowo-miętowy

Składniki:

1 kg miąższu arbuza

kilkanaście listków mięty

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Blenderem zmiksować z innymi składnikami. Mrozić przez około 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem przełożyć do pucharków i udekorować listkami mięty.

Źródło: ugotuj.to.

Arbuz smażony na słodko

Składniki:

2 grube plastry arbuza

1-2 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego „sherry”

garść świeżych, posiekanych liści mięty

łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ukroić dwa grube plastry arbuza (bez skórki). Usunąć pestki. Plastry ułożyć w płaskim naczyniu. Miód wymieszać z ocem „sherry”, dodać posiekane listki mięty. Tak przygotowaną marynatą zalać arbuz i odstawić na 15-20 minut.

Rozgrzać patelnię, natłuścić ją oliwą i ułożyć na niej plastry arbuza. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na talerz i polać resztą sosu z patelni.

Źródło: ugotuj.to.

Mus z arbuza

Składniki:

pół arbuza

garść owoców czarnej porzeczki

garść owoców czerwonej porzeczki

garść malin

pół cytryny

kostki lodu

Przygotowanie:

Arbuza pokroić w kawałki i usunąć z niego pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać porzeczki, maliny oraz pokrojoną na drobne kawałki cytrynę. Dokładnie zmiksować. Dodać lód i w razie konieczności odrobinę cukru.

Źródło: smaker.pl.

Słona sałatka z arbuza

Składniki:

1/8 arbuza

1/3 kostki sera feta

kilka liści szpinaku

pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

mięta, szałwia, bazylia

łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Arbuza i ser feta pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki, doprawić i delikatnie wymieszać, by nie zmiażdżyć kawałków arbuza.

Źródło: smaker.pl.

Salsa z grillowanego arbuza

Składniki:

5–6 grubych plastrów arbuza

2 czerwone papryki

1 czerwona cebula lub 2 szalotki

1/2 papryczki jalapeno

2 średnie pomidory

2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry

otarta skórka i sok z 1/2 limonki

łyżka oliwy z oliwek

szczypta ostrej, mielonej papryki

szczypta gruboziarnistej soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Z arbuza usunąć skórkę i pestki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Arbuza i paprykę oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, oraz lekko skroić oliwą. Plastry arbuza i kawałki papryki umieścić na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Arbuza opiekać 1–2 minuty z każdej strony, paprykę około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry. Z papryczki jalapeno usunąć gniazdo nasienne i drobno posiekać. Lekko zmiksować blenderem grillowanego arbuza, paprykę i pozostałe składniki. Salsę wstawić do lodówki na godzinę. Można podawać z mięsem z grilla.

Źródło: ugotuj.to.

________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ