Nadzwyczajny owoc chikoo!
Chikoo znany jest w Polsce pod nazwą pigwicy pospolitej. Posiada szereg zastosowań – począwszy od przetwórstwa żywności, poprzez meblarstwo, na leku działającym przeciwnowotworowo skończywszy. Ta ostatnia właściwość wydaje się najcenniejsza, ponieważ chikoo nie tylko zapobiega rozwojowi komórek rakowych, ale również powoduje ich obumieranie.
Chikoo jest owocem wiecznie zielonych drzew, które rosną w Ameryce Środkowej. Drzewa te uprawiane są od czasów starożytnych. Pozyskuje się z nich sok z kory. Jednak najbardziej cenny surowiec stanowią ich owoce. Indie są największym producentem chikoo, chociaż uprawia się je również w Meksyku i na Filipinach. Na zachodnim wybrzeżu Indii, gdzie chikoo rośnie najbardziej obficie, odbywa się coroczny festiwal, który przyciąga turystów i miłośników tego owocu z całego regionu.
Wartość odżywcza
Owoc ten zawiera wiele cennych składników, takich jak błonnik, minerały i witaminy. W praktyce wykorzystuje się przeciwzapalne właściwości chikoo. Naturalne garbniki, wchodzące w skład owoców pigwicy, działają jak naturalne przeciwutleniacze – antywirusowo i antypasożytniczo. Wysoka zawartość fruktozy i sacharozy sprawia, że jest bardzo słodkim owocem. Smak i teksturę chikoo porównuje się do gruszki.
Właściwości przeciwnowotworowe
W ostatnim czasie chikoo zasłynął jako owoc o silnych właściwościach antynowotworowych. Badania przeprowadzone na Wydziale Biochemii na Uniwersytecie w Kalkucie potwierdziły, że ekstrakt z tego owocu zawiera aktywne substancje, które powstrzymują rozrost i przenoszenie się komórek nowotworowych oraz prowadzą do ich śmierci – apoptozy. Spożywanie owoców pigwicy nie tylko zapobiega występowaniu nowotworów, ale także działa jak naturalny lek podczas trwania choroby.
Zastosowanie
Aromatyczny chikoo spożywany jest najczęściej w surowej postaci. Z uwagi na jego szybkie psucie, musi być zjedzony w ciągu tygodnia od zerwania. Wykorzystywany jest jako składnik koktajli, mlecznych napojów i wielu deserów. Stanowi dodatek do sałatek lub specjalnego deseru – kremu z jajek i mleka. Przerabia się go również na dżemy i marmolady. Kora i nasiona pigwicy właściwej słyną z licznych właściwości leczniczych. Drewno natomiast cenione jest w budownictwie i meblarstwie. W młodych owocach, gałęziach i korze znajduje się sok mleczny zawierający 25-50% gumy – „chicle”. Wydobywa się ją, nacinając podłużnie drzewa na wysokości dwóch metrów nad ziemią. Następnie w ciągu dwóch godzin z pnia wypływa cały sok mleczny, który służy do wyrobu gumy do żucia.
Paulina Rożej