Kasza jaglana szturmem rusza na salony!

Od kilku sezonów można zauważyć bardzo pozytywny trend wśród Polaków – mianowicie wszyscy pragną wyglądać młodo, pięknie i w dodatku zdrowo się odżywiać! Serce podskakuje z radości, tym bardziej, że zdrowe odżywianie zainteresowało nie tylko młode pokolenie, ale także to, które obecnie przeżywa drugą młodość. To bardzo ważne, że Polacy weszli na wyższy poziom świadomości zdrowotnej i rozważnie wybierają produkty, które goszczą na ich talerzach.  

koneser-zdrowia.pl 

Dziś pod lupę wezmę kaszę jaglaną, która nie tylko jest niezwykle smaczna, ale także zdrowa! Kiedyś była niekwestionowaną królową wśród kasz na polskich stołach, później na długi czas zapomniano o niej, tylko po to by dziś znów podbijała serca Polaków. Korzyści wynikających ze spożywania tej kaszy jest tak wiele, że nie wiem, czy starczyłoby dla nich miejsca w jednym artykule.

 

Pierwszy i dla wielu osób być może najważniejszy argument przemawiający na korzyść kaszy jaglanej, jest taki, że nie zawiera ona glutenu,   a więc jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Poza tym kasza ta charakteryzuje się lekkostrawnością, wysokim poziomem białka i węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają się do krwi, dając tym samym organizmowi poczucie sytości i nieprzerwaną pożywkę dla mózgu. Dzięki temu jest idealnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie – wyśmienicie smakuje gotowana na mleku, z dodatkiem jabłek i cynamonu, ale sprawdzi się nie tylko w roli śniadania, bez ryzyka możemy podać ją jako zamiennik ziemniaków czy ryżu do obiadu. Ostatnio stała się modnym dodatkiem także do zup.

 

Kasza jaglana to nie tylko w walory smakowe. Za jej kolejny ,,plus’’ musimy uznać  zawartość krzemionki, bardzo pozytywnie wpływającej na kondycję włosów, skóry i paznokci.  Dzięki niej włosy stają się lśniące, a cera zdecydowanie gładsza. Kasza nie tylko zbawiennie wpływa na nasz wygląd, jest także strażnikiem naszego organizmu, zawiera wiele antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając tym samym rozwojowi komórek rakowych.

 

Szybko można się przekonać, że spożywanie kaszy jaglanej przynosi same korzyści. Nie dość, że jest naprawdę pyszna i pożywna, to jeszcze bardzo cenna dla naszego organizmu. A dodatkowo ostatnio stała się niezwykle modna, więc jeśli nie próbowałeś jeszcze kaszy jaglanej i nie masz jej zapasu w swojej spiżarni, to biegnij do sklepu ! Naprawdę warto!

 

Magdalena Wielądek

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ