Jak poprawić sobie samopoczucie herbatą?

Mieszkańcy Chin już dawno odkryli lecznicze właściwości herbaty.  Niektóre gatunki tego napoju pobudzają, inne zbawiennie wpływają na zszargane nerwy. Dlatego herbata – niezwykły napój, na stałe powinna wejść do codziennej diety każdego.

wallpaperstock.net

Zielona herbata

Ten rodzaj herbaty ma ogromną liczbę zwolenników, którzy mają swoje sposoby na jej przygotowanie. Powszechnie wiadomo, że herbatę zieloną można parzyć dwa, a nawet trzy razy. Każde parzenie pozwala na uzyskanie innego aromatu i smaku napoju. Pierwsze parzenie daje napar pobudzający, o delikatnym aromacie. Drugie parzenie jest dużo bardziej cenione przez smakoszy – pozwala wydobyć intensywniejszy i dużo lepszy smak herbaty. Ten napar ma odmienne działanie – jest raczej relaksująco-uspokajający, doskonale pomaga radzić sobie ze stresem. Herbata zielona ma wiele właściwości: obniża ciśnienie, poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny – pobudza wydzielanie soków trawiennych, a przy tym zabija bakterie w układzie pokarmowym. Ten rodzaj herbaty szczególnie polecany jest osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. Wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.


Czarna herbata

Zaparzona czarna herbata charakteryzuje się jasnym lub ciemnoczerwonym naparem. Ten rodzaj herbaty ma przyjemny aromat, ale niestety bardzo ulotny, dlatego powinien być spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Krótkie parzenie herbaty sprawia, że staje się ona orzeźwiająca, dłuższe sprawia, że napar staje się relaksujący. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne oraz hamują powstawanie zakrzepów. Garbniki wytwarzane podczas długiego parzenia znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka.


Biała herbata

To herbata, która ma solidną grupę fanów. W Polsce ceny za 100 g suszu tego rodzaju zaczynają się od 20 złotych. Koszt takiej przyjemności jest wysoki ze względu na szczególne, wymagające warunki zbioru. Biała herbata ma wiele znakomitych właściwości m.in. ogromną zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność. Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie z diety kawy i zastąpienie jej wyłącznie herbatą. Działa ona orzeźwiająco-pobudzająco i korzystnie wpływa na koncentrację. Dodatkowo zawarte w herbacie polifenole chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.


Czerwona herbata

Czerwona herbata wymaga parzenia w miękkiej wodzie w czasie od 3 do 7 minut. Ten rodzaj herbaty jest szczególnie uwielbiany przez osoby, które stawiają na odchudzanie. Czerwona herbata działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu przyspiesza proces odchudzania. Ponadto pozytywnie wpływa na przemianę materii. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dzięki czemu poprawia krążenie. Zawarty w niej fluor chroni zęby przed próchnicą. Co więcej, czerwona herbata przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz korzystnie wpływa na organy wewnętrzne – szczególnie wątrobę i organy układu pokarmowego.


W zależności od tego jakie efekty chcemy osiągnąć, zdecydujemy się na określony rodzaj herbaty. Niezależnie jednak jaki typ herbaty wybierzemy, możemy mieć pewność, że każdy z nich przyniesie pozytywne skutki dla naszego organizmu i  niezapomniane doznania smakowe.

 

Magdalena Wielądek 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ