Gdy na dworze temperatura powietrza wzrasta, warto, by codzienną gorącą kawę zastąpiła mocno orzeźwiająca wersja Twojego ulubionego napoju. To dlatego od kilku lat kawa parzona na zimno zjednuje sobie coraz większą rzeszę wielbicieli. Bo idealnie chłodzi i zaskakuje nietypowym połączeniem. A co najważniejsze – odkrywa prawdziwą głębię smaku.

Parzona zimnem

Przyzwyczajonych do tradycyjnego, gorącego parzenia, Cold Brew zaciekawi nie tylko niestandardową, zimną opcją podania. Już sam powolny sposób przygotowania tej kawy jest intrygujący. Wielogodzinny proces parzenia pozwala uwolnić z ziaren ich naturalny smak, dzięki czemu esencja zyskuje pełnię aromatu.

Cold Brew zawdzięcza swój wyjątkowy smak specyficznej metodzie parzenia – mówi Kacper Wilk, Coffee Master Starbucks. – Gorąca woda wydobywa z ziaren gorycz, natomiast zalanie ich zimną wodą powoduje, że kawa nie jest tak kwaśna i uzyskuje naturalny słodki posmak. Poza tym Cold Brew to kawa mocniejsza, która zawiera więcej kofeiny niż ta zaparzana standardowo w gorącej wodzie. Dlatego esencja uzyskana w wyniku parzenia nadaje się do rozpuszczenia.  Do tego Cold Brew świetnie pobudza i jest łagodna dla żołądka  – dodaje.

Powrót letniego przeboju!

Wakacyjne hity łatwo wpadają w ucho i ciężko je zapomnieć. Podobnie jest z oryginalnym smakiem Cold Brew, które rok temu znalazło się w czołówce letnich przebojów Starbucks. To chłodząca alternatywa dla tradycyjnej kawy, której muszą spróbować wszyscy prawdziwi wielbiciele małej czarnej. Zwolennicy urozmaiconych wersji również znajdą coś dla siebie. Oprócz standardowej opcji Cold Brew, Starbucks oferuje także Vanilla Sweet Cream Cold Brew, czyli orzeźwiający napój z  dodatkiem mleka oraz śmietanki z syropem waniliowym. Już dziś poczuj letnie orzeźwienie dzięki Cold Brew i ciesz się nowym smakiem swojej ulubionej kawy!