Im mniej, tym lepiej – tzatziki

Tzatziki to nic innego jak popularny grecki sos. Posiada wiele kulinarnych zastosowań, dlatego podawany jest jako dodatek do potraw pieczonych, smażonych i grillowanych. Doskonale sprawdza się zarówno w połączeniu z mięsem, jak i chlebem lub warzywami.

www.lifesambrosia.com

Sos z ogórkiem

Składniki:

½ świeżego ogórka, 2 ząbki czosnku, 150g jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka koperku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie delikatnie odciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy ogórkowej. Koperek i natkę pietruszki posiekaj, a potem dołącz do warzyw, razem z octem i oliwą. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do jogurtu. Odstaw sos tzatziki na godzinę do lodówki.

Sos z cukinią

Składniki:

½ cukinii, 2 ząbki czosnku, 150g jogurtu greckiego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Rozmieszaj w naczyniu jogurt grecki. Cukinii nie musisz obierać. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach i dodaj do jogurtu. Czosnek przeciśnij przez praskę i dołącz do jogurtu, razem z posiekaną miętą i szczypiorkiem. Wlej łyżkę oliwy i octu winnego. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przełóż do miseczki i udekoruj ziołami.

Źródło: kwestia.smaku.pl, gotujmy.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ