Kawa inaczej

Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie napój ten znany jest od XVI wieku. Jest głównym źródłem kofeiny i najpopularniejszą używką na świecie. Sprawdźcie nasze przepisy z kawą w roli głównej!

Fot: hdw.datawallpaper.com

Lodowa kawa Nutella

Składniki:

Mleko – około 200 ml

2 łyżeczki Nutelli

5 kostek lodu kawowego (do jego wykonania potrzebujemy 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

Bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy kawowy lód. Do 300 ml wrzątku dodajemy 10 łyżeczek kawy rozpuszczalne i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pojemnika na kostki lodu. Po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika.

W 200 ml mleka rozpuszczamy Nutellę – możemy do tego celu użyć spieniacza. Wyjmujemy zamarznięte kawowe kostki z zamrażarki, wkładamy do szklanki, po czym wlewamy Nutellę z mlekiem. Całość dekorujemy bitą śmietaną.

Kawowe ptasie mleczko

Składniki:

1,5 płaskiej łyżeczki kawy zbożowej

150g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

50ml wody niegazowanej

1g słodziku

19 g żelatyny, czyli 1,5 płaskiej łyżki

Sposób przygotowania:

Kawę oraz fruktozę i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekamy aż substancja ostygnie. Następnie mieszamy ją z jogurtem aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do naczynia i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na koniec ozdabiamy płatkami migdałów. Smacznego!

Karmelowe latte

Składnik na dwie porcje:

Kawa Espresso (około 120 ml)

Sos karmelowy – 60ml

Mleko 3,2% – 280 ml

Piana z mleka – 2 łyżki

Bita śmietana – 20ml

Cukier

Sposób przygotowania:

Do wysokich szklanek wlej po 10 ml sosu karmelowego. Weź małą spieniarkę i przygotuj mleczną piankę z niewielkiej ilości mleka. Wlej do szklanek gorące mleko, a następnie nałóż na nie po łyżce mlecznej pianki. Wokół wnętrza szklanki wlej sos karmelowy zataczając nim trzy koła. Na koniec wlej kawę i udekoruj ją bitą śmietaną oraz polej sosem. Gotowe!

Daria Sekula

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ