Dzień Naleśnika
Naleśniki czekoladowe z twarożkiem i malinami
Ciasto:
50 gramów masła
50 gramów gorzkiej czekolady
szklanka mleka
1 płaska łyżeczka kakao
2 małe jaja
połowa szklanki cukru
150 gramów mąki pszennej
1/3 szklanki gazowanej wody
Nadzienie:
500 gramów malin (opcjonalnie może być też konfitura malinowa)
3 łyżki cukru pudru
500 gramów serka twarożkowego
wanilia lub cynamon
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Kroimy na kawałki masło, łamiemy czekoladę, a następnie wkładamy obydwa składniki do rondelka. Wlewamy mleko, a następnie dodajemy wanilię lub cynamon. Na koniec dodajemy kakao. Roztapiamy wszystko na małym ogniu i uważamy, by masa nie podgrzała się za bardzo.
- Gdy zobaczymy, że wszystkie składniki są ze sobą dobrze połączone wbijamy jaja, dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy tak, by uzyskać gładką masę. Odstawiamy na 45 minut.
- Po 45 minutach do ciasta dodajemy 1/3 szklanki wody gazowanej i miksujemy. Teraz możemy już smażyć naleśniki.
- Myjemy maliny, odkładamy jedną szklankę, a resztę miksujemy na mus z 3 łyżeczkami cukru pudru. Do serka dodajemy pół szklanki cukru pudru, wanilię lub cynamon i mieszamy.
- Naleśniki smarujemy nadzieniem, dodajemy maliny, mus i składamy w trójkąty. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe!