Przysmaki z grilla
Jedzenie na świeżym powietrzu, w gronie znajomych i przyjaciół smakuje zdecydowanie najlepiej. Na letnich garden party dużą popularnością cieszą się szaszłyki z grilla. Ich przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a smak zniewala największych smakoszy. Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.
Szaszłyki rybne z papryką
Składniki:
0,5 kg filetów z mintaja
40 dag pieczarek
20 dag boczku
Przyprawa do mięsa Knorr
1 papryka
2 cebule
2 łyżki oleju
pieprz
Przygotowanie:
Boczek oraz filety rybne pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki. Obierz pieczarki, a te, które będą miały duże kapelusze przekrój na pół. Paprykę oczyść z nasion oraz białych części i pokrój w dużą kostkę. Na drewniane szpadki nabijaj na przemian kawałki: boczku, ryby, pieczarek, cebuli oraz papryki. Tak przygotowane szaszłyki skrop odrobiną oleju, dopraw Przyprawą do mięsa Knorr oraz odrobiną pieprzu. Grilluj je przez 20 minut, przewracając z jednej strony na drugą.
Źródło: https://www.przepisy.pl
Szaszłyki ratatouille
Składniki:
2 nieduże cukinie
2 czerwone papryki
1 bakłażan
12 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
oliwki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Umyj bakłażana, pokrój go w dużą kostkę i dopraw odrobiną soli. Umyj pieczarki, cukinię oraz paprykę. Pieczarki przekrój na pół, natomiast cukinię i paprykę pokrój na duże kawałki. Czosnek wyciśnięty przez praskę połącz z oliwą, dodaj zioła, sól oraz pieprz. Na szpadki nabijaj na przemian kawałki: bakłażana, papryki, cukinii, pieczarek oraz oliwki. Polej je przygotowaną wcześniej oliwą i opiekaj przez 15 minut.
Źródło: http://www.zgrilla.pl
Szaszłyki z łososia z salsą
Składniki (łosoś):
700 g filetów z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz
Składniki (salsa):
1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki posiekanej mięty
1/3 szklanki posiekanej bazylii
1/3 szklanki odsączonych i pokrojonych na niewielkie kawałki kaparów
1 posiekany ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki salsy połącz ze sobą, a potem odstaw przygotowaną masę na kilka minut. Łososia umyj, pozbądź się skóry za pomocą ostrego noża i wyjmij ości. Opłucz rybę wodą po raz kolejny, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a na koniec pokrój na kawałki. Nabij na szpadki, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z przygotowaną wcześniej salsą.
Źródło: http://www.zgrilla.pl
______________________
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.