Przysmaki z grilla

Jedzenie na świeżym powietrzu, w gronie znajomych i przyjaciół smakuje zdecydowanie najlepiej. Na letnich garden party dużą popularnością cieszą się szaszłyki z grilla. Ich przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a smak zniewala największych smakoszy. Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.

https://pixabay.com/plSzaszłyki rybne z papryką

Składniki:

0,5 kg filetów z mintaja

40 dag pieczarek

20 dag boczku

Przyprawa do mięsa Knorr

1 papryka

2 cebule

2 łyżki oleju

pieprz

Przygotowanie:

Boczek oraz filety rybne pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki. Obierz pieczarki, a te, które będą miały duże kapelusze przekrój na pół. Paprykę oczyść z nasion oraz białych części i pokrój w dużą kostkę. Na drewniane szpadki nabijaj na przemian kawałki: boczku, ryby, pieczarek, cebuli oraz papryki. Tak przygotowane szaszłyki skrop odrobiną oleju, dopraw Przyprawą do mięsa Knorr oraz odrobiną pieprzu. Grilluj je przez 20 minut, przewracając z jednej strony na drugą.

Źródło: https://www.przepisy.pl

Szaszłyki ratatouille

Składniki:

2 nieduże cukinie

2 czerwone papryki

1 bakłażan

12 dużych pieczarek

2 ząbki czosnku

oliwki

2 łyżeczki ziół prowansalskich

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Umyj bakłażana, pokrój go w dużą kostkę i dopraw odrobiną soli. Umyj pieczarki, cukinię oraz paprykę. Pieczarki przekrój na pół, natomiast cukinię i paprykę pokrój na duże kawałki. Czosnek wyciśnięty przez praskę połącz z oliwą, dodaj zioła, sól oraz pieprz. Na szpadki nabijaj na przemian kawałki: bakłażana, papryki, cukinii, pieczarek oraz oliwki. Polej je przygotowaną wcześniej oliwą i opiekaj przez 15 minut.

Źródło: http://www.zgrilla.pl

Szaszłyki z łososia z salsą

Składniki (łosoś):

700 g filetów z łososia

2 łyżki oliwy z oliwek

sól morska

pieprz

Składniki (salsa):

1/3 szklanki posiekanego szczypiorku

1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

1/3 szklanki posiekanej mięty

1/3 szklanki posiekanej bazylii

1/3 szklanki odsączonych i pokrojonych na niewielkie kawałki kaparów

1 posiekany ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki salsy połącz ze sobą, a potem odstaw przygotowaną masę na kilka minut. Łososia umyj, pozbądź się skóry za pomocą ostrego noża i wyjmij ości. Opłucz rybę wodą po raz kolejny, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a na koniec pokrój na kawałki. Nabij na szpadki, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z przygotowaną wcześniej salsą.

Źródło: http://www.zgrilla.pl

______________________

 

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ