Dzień Naleśnika

Naleśniki czekoladowe z twarożkiem i malinami

Ciasto:

50 gramów masła

50 gramów gorzkiej czekolady

szklanka mleka

1 płaska łyżeczka kakao

2 małe jaja

połowa szklanki cukru

150 gramów mąki pszennej

1/3 szklanki gazowanej wody

Nadzienie:

500 gramów malin (opcjonalnie może być też konfitura malinowa)

3 łyżki cukru pudru

500 gramów serka twarożkowego

wanilia lub cynamon

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Kroimy na kawałki masło, łamiemy czekoladę, a następnie wkładamy obydwa składniki do rondelka. Wlewamy mleko, a następnie dodajemy wanilię lub cynamon. Na koniec dodajemy kakao. Roztapiamy wszystko na małym ogniu i uważamy, by masa nie podgrzała się za bardzo.
  2. Gdy zobaczymy, że wszystkie składniki są ze sobą dobrze połączone wbijamy jaja, dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy tak, by uzyskać gładką masę. Odstawiamy na 45 minut.
  3. Po 45 minutach do ciasta dodajemy 1/3 szklanki wody gazowanej i miksujemy. Teraz możemy już smażyć naleśniki.
  4. Myjemy maliny, odkładamy jedną szklankę, a resztę miksujemy na mus z 3 łyżeczkami cukru pudru. Do serka dodajemy pół szklanki cukru pudru, wanilię lub cynamon i mieszamy.
  5. Naleśniki smarujemy nadzieniem, dodajemy maliny, mus i składamy w trójkąty. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ