Dzień Naleśnika

 

Naleśniki z pieczonym burakiem i fetą

Ciasto:

190 gramów mąki

200 ml wody

200 ml mleka

1 jajko

Nadzienie:

pół łyżeczki chili

pół łyżeczki oregano

150 gramów fety

2 buraki

1 łyżka oliwy

2 łyżki octu winnego

pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodajemy jajko, olej, 200 ml mleka i 100 ml wody. Powinno powstać gęste ciasto. Miksujemy je na gładką masę dolewając stopniowo pozostałą wodę. Odstawiamy ciasto na 30 min.
  2. Po upływie pół godziny smażymy naleśniki na patelni przy użyciu odrobiny oleju.
  3. Kroimy buraki na połówki, następnie układamy je na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC i pieczemy od 30 do 60 minut w zależności od wielkości buraka. Gdy buraki są miękkie ścieramy je na tarce lub używamy blendera. Masę łączymy z fetą i przyprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w ruloniki. Smacznego!

Źródło:przeslijprzepis.pl

Daria Sekula

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ