Dzień Naleśnika
Naleśniki z pieczonym burakiem i fetą
Ciasto:
190 gramów mąki
200 ml wody
200 ml mleka
1 jajko
Nadzienie:
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki oregano
150 gramów fety
2 buraki
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu winnego
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do mąki dodajemy jajko, olej, 200 ml mleka i 100 ml wody. Powinno powstać gęste ciasto. Miksujemy je na gładką masę dolewając stopniowo pozostałą wodę. Odstawiamy ciasto na 30 min.
- Po upływie pół godziny smażymy naleśniki na patelni przy użyciu odrobiny oleju.
- Kroimy buraki na połówki, następnie układamy je na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC i pieczemy od 30 do 60 minut w zależności od wielkości buraka. Gdy buraki są miękkie ścieramy je na tarce lub używamy blendera. Masę łączymy z fetą i przyprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w ruloniki. Smacznego!
Źródło:przeslijprzepis.pl
Daria Sekula