Domowy smak: tartaletki
Kiedy pogoda za oknem nie dopisuje, mamy większą ochotę na przyjemności w postaci smakołyków. Doskonałym rozwiązaniem mogą być tartaletki. Zebraliśmy najciekawsze przepisy.
Tartaletki z pastą szynkowo-serową
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
5 łyżek wody
1 żółtko
sól
Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej margarynę i sól. Posiekaj wszystko nożem na drobne kawałki, potem dodaj żółtko i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą foremek wykrój kółka i wypełnij nimi foremki do babeczek. Nakłuj ciasto widelcem. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz 15 minut. Po wystudzeniu wypełnij je pastą.
Składniki na pastę:
200 g żółtego sera
250 g wędzonej szynki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
4 łyżki majonezu
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie pasty:
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a szynkę posiekaj na drobne kawałki. Połącz majonez z musztardą, a następnie dodaj do powstałego sosu szynkę i ser. Dopraw masę solą oraz pieprzem i wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie wypełnij pastą babeczki, a wierzch posyp pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło: durszlak.pl
Tartaletki z kurczakiem, sosem BBQ, serem i cebulą
Składniki na ciasto (4 tartaletki):
100 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
sól
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsyp mąkę, sól i pokrojone masło, a potem posiekaj całość nożem na drobne kawałki. Następnie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Możesz dodać odrobinę wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Potem podziel ciasto na cztery części i rozwałkuj je. Foremki wyłóż papierem do pieczenia, następnie wypełnij je ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na każdej babeczce umieść po kilka fasolek, aby obciążyć spód ciasta. Piecz tartaletki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 6 minut. Po tym czasie wyjmij fasolki i piecz je ponownie przez 5 minut.
Składniki na farsz:
250 g filetów z piersi kurczaka
½ szklanki sosu BBQ
½ kulki mozzarelli
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 mały ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki tartego parmezanu
2 płaskie łyżki mascarpone
1 łyżeczka garam masali
¾ łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie farszu:
Kurczaka opłucz wodą i osusz, następnie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kółka i podsmaż na oleju (wykorzystaj jedną łyżkę). Resztę oleju wymieszaj z miodem i garam masalą, potem dopraw solą i pieprzem. Przygotowaną marynatę razem z kurczakiem smaż przez kilka minut na patelni do momentu, kiedy mięso stanie się złociste. Potem połącz z sosem BBQ.
Rozdrobnij czosnek i połącz go z mascarpone oraz papryką. Dopraw całość solą i pieprzem. Warstwę przygotowanej masy rozprowadź na upieczonych tartaletkach, na to połóż mięso, a na wierzch kółka z podsmażonej cebuli. Na koniec posyp tartaletki porwaną w palcach mozzarellą i parmezanem. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut. Gotowe!
Źródło: www.mytaste.pl
_________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.