Domowe trufle czekoladowo – migdałowe
Trufle to wyroby cukiernicze i z pewnością nie mają nic wspólnego z grzybami. To esencja smaku czekolady, która rozpływa się w ustach. Można ją oczywiście kupić w sklepach, ale po co? Jej samodzielne przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać i dodatkowo zajmuje bardzo mało czasu!
Składniki:
- 35g masła
- 25g śmietanki 30%
- 20g miodu
- 200g czekolady mlecznej
- 25g czekolady deserowej
- 35g likieru Amaretto (można dodać także innego alkoholu lub w zamian rozdrobnione płatki migdałów)
Sposób przygotowania:
Śmietankę należy zagotować z miodem. Oba rodzaje czekolady łączymy ze sobą (ich proporcje można zmieniać zależnie od gustu) i rozpuszczamy masło i dolewamy alkohol. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wodnej. Następnie zalewamy rozpuszczoną czekoladę naszą mieszanką (śmietanka + miód) i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Kiedy masa dobrze się schłodzi, porcje oddzielamy łyżeczką i toczymy z niech kulki. Na koniec powstałe kuleczki obtaczamy w kakao. I gotowe!
Anna Matysek