Domowe trufle czekoladowo – migdałowe

trufle1Trufle to wyroby cukiernicze i z pewnością nie mają nic wspólnego z grzybami. To esencja smaku czekolady, która rozpływa się w ustach. Można ją oczywiście kupić w sklepach, ale po co? Jej samodzielne przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać i dodatkowo zajmuje bardzo mało czasu!

Składniki:

  • 35g masła
  • 25g śmietanki 30%
  • 20g miodu
  • 200g czekolady mlecznej
  • 25g czekolady deserowej
  • 35g likieru Amaretto (można dodać także innego alkoholu lub w zamian rozdrobnione płatki migdałów)

Sposób przygotowania:

Śmietankę należy zagotować z miodem. Oba rodzaje czekolady łączymy ze sobą (ich proporcje można zmieniać zależnie od gustu) i rozpuszczamy masło i dolewamy alkohol. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wodnej. Następnie zalewamy rozpuszczoną czekoladę naszą mieszanką (śmietanka + miód) i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Kiedy masa dobrze się schłodzi, porcje oddzielamy łyżeczką i toczymy z niech kulki. Na koniec powstałe kuleczki obtaczamy w kakao. I gotowe!

Anna Matysek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ