Domowe batoniki białkowe
Przygotowanie domowych batoników białkowych wymaga niewiele czasu i jest dziecinnie proste. Doskonale sprawdzają się jako forma deseru lub zdrowej przekąski dla każdego. Dodatkowym ich atutem w porównaniu do „sklepowych” produktów jest naturalność, mniejszy stopień przetworzenia oraz zdecydowanie niższa zawartość cukru.
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych,
2 łyżki nasiona słonecznika,
2 łyżki rodzynek,
1 jabłko,
2 łyżeczki miodu,
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przyrządzenia
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Posiekaj rodzynki, a jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połącz z miodem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim ułóż uformowane batoniki. Piecz ok. 20 minut. Do batoników możesz dodać niewielką ilość odżywki białkowej. uzyskasz w ten sposób większą zawartość białka. Smacznego!
Źródło: durszlak.pl
Paulina Rożej