Dobrodziejstwo produktów razowych
Z półek w piekarni coraz częściej znikają pełnoziarniste chleby. Po okresie przemysłowego wypieku (chleby tostowe itp.) społeczeństwo ponownie zaczęło doceniać polskie tradycyjne wyroby piekarskie. Wiąże się to z rezygnacją z pszennych bułek i chlebów na rzecz razowców. Dlaczego chleb razowy (będący kiedyś podstawową formą pieczywa) jest dużo zdrowszy od białego?
Zarówno biała jak i razowa są mąkami pszennymi, ale ich produkcja odbywa się za pomocą dwóch całkowicie różnych procesów. Biała mąka jest rafinowana – oddziela się otręby i kiełki od reszty ziaren – co sprawia, że jest ona dużo uboższa w składniki odżywcze niż mąka razowa. Do produkcji tej drugiej używa się całych ziaren – m. in. otrębów, które są źródłem błonnika. Nie powstaje tak jak zwykły chleb z wysoko przetworzonej mąki. Badania wskazują na to, że mieszkańcy krajów europejskich, którzy sięgają po pieczywo razowe często są ludźmi starszymi, dbającymi o dietę, uprawiającymi więcej sportu lub odchudzającymi się.
Nie musimy rezygnować z chleba by schudnąć
Wbrew powszechnemu przekonaniu podczas odchudzania nie powinno się wyeliminowywać chleba, a jedynie biały zastąpić razowym. Produkty zbożowe stoją na czele piramidy zdrowego żywienia i pomagają (jedzone w rozsądnych ilościach) odżywić nasz organizm i pomóc w walce z kilogramami. Ponadto indeks glikemiczny (wpływ na poziom glukozy we krwi) chleba razowego jest o wiele niższy niż chleba białego. Oznacza to, że po zjedzeniu kromki razowca dłużej będziemy odczuwać sytość, gdyż wzrost i spadek cukru w naszej krwi nie będzie gwałtowny.
Razowy nie tylko chleb
Co z innymi produktami razowymi – makaronami i ciemnym ryżem? Gotują się dłużej… ale warto. Należy pamiętać, aby każdy makaron razowy gotować al dente – zachowa wówczas więcej składników odżywczych i będzie mniej tuczący. Wszystkie razowce wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Odżywiają nasze włosy i paznokcie, poprawiają wygląd cery i usprawniają perystaltykę jelit. Warto pożegnać się z wypiekami z białej mąki na rzecz razowców. Na początek naleśniki z mąki razowej? Przepis poniżej… Smacznego!
Przepis na naleśniki z mąki razowej
Naleśniki z mąki razowej są bardzo proste w przyrządzeniu. Stanowią doskonałą propozycję na śniadanie czy kolacje, a nafaszerować można je dosłownie wszystkim – jabłkami, białym serem czy dżemem. Potrzebujemy trzech składników:
- Pół szklanki mąki razowej
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko (najlepiej małe)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej.
Joanna Sposób