Dieta pomaga wygrać z łuszczycą

Wypowiedź: Magdalena Kurzyp, farmaceuta, dietetyk, Centrum Dermatologiczne Febumed Warszawa.

To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.

– Są substancje odżywcze, które są niezwykle ważne i niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej. Do takich związków należą m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Również ta grupa chorych powinna wiedzieć czego nie wolno im jeść. Do grupy zakazanych produktów żywnościowych należą: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki – mówi newsrm.tv Magda Kurzyk, farmaceuta, dietetyk.

Są też produkty, które poprawiają stan skóry. W taki sposób np. działają tłuszcze roślinne. Najlepsze są te bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Dietetyk poleca także stosowanie oliwy: – Oliwa działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca, choroby na które często zapadają osoby mające łuszczycę  – dodaje Magdalena Kurzyp.

W przypadku mięsa chorzy na łuszczycę powinni raczej szukać chudego mięsa np. drobiowego lub mogą sięgnąć po ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.

– Jeżeli pacjent jest zawzięty i naprawdę chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść oraz stosuje odpowiednią dietę to może liczyć na bardzo dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych – wyjaśnia Magdalena Kurzyp i dodaje. – Każda zmiana która się nie pojawia jest małym zwycięstwem.

Żrodło: Newsrm.tv

________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.   

ZOSTAW ODPOWIEDŹ