Sezon na jagody – smaczne przekąski

jagody - sporteuroSezon na jagody się rozpoczął, ale czas, w którym krzewy dają owoce jest stosunkowo krótki i trwa właśnie teraz! Dlatego przypominamy dobre i sprawdzone przepisy na przysmaki z jagodami. Owoce te świetnie sprawdzają się zarówno w słodkościach, jak i w daniach obiadowych.

Na śniadanie – omlet z konfiturami. 2 jajka, 1 łyżka cukru, sól, olej do smażenia, 3-4 łyżki konfitur z jagód. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, cukier i łyżeczkę zimnej wody. Ubijamy widelcem. Wylewamy na rozgrzaną, polaną olejem patelnię. Gdy zacznie tężeć, odwracamy na drugą stronę. Nie opiekamy na rumiano, omlet powinien być ledwo ścięty. Wykładamy na talerz, nakładamy na połowę omletu konfiturę, składamy na pół. Z wierzchu możemy przyozdobić również konfiturą, polać syropem, posypać cukrem pudrem czy nałożyć bitą śmietanę.

Obiad – pierogi z jagodami. Nadzienie: 75 dag jagód, śmietana i cukier. Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, ½ szklanki letniej wody, 1 łyżeczka masła lub margaryny, szczypta soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Wałkujemy następne cienkie placki, wycinamy kółka, nakładamy odrobinę jagód i formujemy pierogi. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut. Najlepiej smakują podawane ze śmietaną i cukrem. Ten przepis sprawdza się nie tylko w sezonie jagodowym. Dlaczego? To proste – przepis można wykonywać zarówno ze świeżymi owocami, jak i mrożonymi. Dzięki temu możemy cieszyć się jagodami cały rok.jagody1 - sporteuro

Na kolację – jagodowe smoothie. 250g truskawek, 250g jagód, 250g zamrożonych malin, 350g schłodzonego jogurtu naturalnego, 125ml schłodzonego soku żurawinowego, 1-2 łyżki miodu. Wybieramy 4 najładniejsze truskawki i zostawiamy do przyozdobienia (ponieważ jest to przepis na 4 porcje). Pozostałe obieramy z szypułek. Porcjami mieszamy w blenderze obrane truskawki, jagody, maliny, jogurt, sok żurawinowy i 1 łyżkę miodu. Miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty – aż do uzyskania gładkiego płynu. Próbujemy i doprawiamy miodem do smaku. Wlewamy do schłodzonych, wysokich szklanek i dekorujemy pozostawionymi truskawkami. Najlepiej smoothie smakuje od razu po przyrządzeniu. To orzeźwiający napój, idealny dla gości na letnie popołudnia i wieczory. Napój jest dobry w smaku i bogaty w witaminy. Aby był jeszcze zdrowszy, można użyć jogurtu niskotłuszczowego lub odtłuszczonego i nie używać miodu.

Ślinka cieknie, prawda? Szkoda, że jagodowy sezon nie trwa cały rok.

Paulina Cygańska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ