Kuchnia

Kuchnia

Fenomen witaminy A

Pomidory, szpinak, dynia, jajka, marchew… można wymieniać bez końca. Produkty dnia codziennego, ogólnodostępne dbają o nasze włosy, skórę i paznokcie. To takie proste! Witaminy A wcale nie musimy szukać w aptekach czy kupować drogich składników do naszego jadłospisu. Retinol (bo…

Kuchnia

Błonnik pod lupą

O błonniku słyszymy dużo i często. Jego nazwa pojawia się w reklamach telewizyjnych i w artykułach dotyczących zdrowego żywienia. O zawartości błonnika w danym produkcie informują nas etykiety do nich dołączone. Wszyscy wiemy, że jest zdrowy i należy go spożywać….

Kuchnia

Produkty z syropem glukozowo-fruktozowym

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo popularnym składnikiem wielu produktów, które spożywamy codziennie. Powstaje w procesie przetwarzania kukurydzy na skrobię kukurydzianą za pomocą różnych kwasów i enzymów. Syrop jest w tej sytuacji odpadkiem i do tego bardzo tanim. 

Kuchnia

Wpływ jedzenia na samopoczucie

Tabliczka czekolady, pojemnik lodów lub ogromny kawałek ulubionego ciasta? Na pierwszy rzut oka nie ma lepszego sposobu na poprawę humor. Każdy z nas przynajmniej raz starał się poprawić swoje samopoczucie w ten sposób. Niestety po takim posiłku lepszy humor nie…

Kuchnia

MUFFINY SĄ TRENDY

Muffiny robią furorę! Bogactwo ich smaku i składników zachwyciło już niejedno podniebienie. Prawdopodobnie określenie tych prostych babeczek pochodzi od francuskiego słowa „moufflet”, odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba lub od niemieckiego „muffe”, czyli niedużego ciasta.

Kuchnia

Trzy pomysły na… łososia!

Wspaniale smakuje i świetnie wygląda na talerzu. Dodatkowo jest źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Mowa o łososiu, którego możemy przygotowywać na setki sposobów.

Kuchnia

Takiej restauracji w Polsce jeszcze nie było

Na warszawskim Ursynowie powstała restauracja Co To To Je. Co tam w takim razie zjemy? Szarańczę, jedwabnika lub świerszcza. Nie, to nie jest żart. W stolicy powstała pierwsza w Polsce restauracja, która serwuje dania z kuchni, którą trudno określić jednoznacznie jako…

herbata - sporteuro
Kuchnia

Herbata termogeniczna – dla kogo?

Zwiększony wysiłek fizyczny podczas treningów, ćwiczeń na siłowni i zajęć fitness lub po prostu dieta -to wszystko ma służyć poprawieniu naszej sylwetki i tworzeniu masy mięśniowej. Jak wiadomo wiele osób uprawiających sport korzysta z pomocy różnego rodzaju suplementów – jednym…

Kuchnia

Skuteczne sposoby walki z zaskórnikami

Zaskórniki są zmorą większości kobiet i mężczyzn. Powstają w wyniku zanieczyszczeń skóry i nadmiernej produkcji sebum. Ten problem dotyka nie tylko nastolatek, lecz także ludzi w wieku dojrzałym. Jak z nimi walczyć? Czym są zaskórniki? Tłuszcz zapycha pory skóry przez co…

ID-100113328
Kuchnia

Roślinne zamienniki produktów zwierzęcych

W dzisiejszych czasach nikogo nie trzeba już uświadamiać, że kuchnia wegetariańska czy wegańska to samo zdrowie. Zdecydować się na zostanie wegetarianinem/ weganinem to zdecydować się na zdrowsze i dłuższe życie oraz zdrową, szczupłą sylwetkę. Decyzja o zastąpieniu mięsa warzywami, produktami…