Kuchnia

Kuchnia

Koktajle – prawdziwa bomba witaminowa

Koktajle owocowo – warzywne cieszą się coraz większą popularnością. I słusznie! To bardzo dobry sposób na dostarczenie do organizmu wielu cennych składników. Są zalecane przez lekarzy i dietetyków, gdyż pozwalają uzupełnić niedobór substancji, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania…

Kuchnia

3 przepisy na obiad do 500 kcal

Coraz więcej osób dbających o linię nie chce rezygnować ze smacznych, wartościowych posiłków. Rośnie nasza kulinarna świadomość, dzięki czemu, dieta nie kojarzy się nam już tylko z jogurtem naturalnym 0% i otrębami. Poniżej prezentujemy trzy, łatwe przepisy na smaczne obiadowe…

Kuchnia

Papryka niejedno ma imię…

Każdy z nas zna popularną czerwoną paprykę. Często używamy jej w sałatkach lub jako dodatek do kanapek czy obiadu. Decydujemy się również na jej odpowiedniki w innych kolorach – paprykę zieloną i żółtą. Co odważniejsi sięgają po chilli, ale niestety…

Kuchnia

Jagody goji źródłem zdrowia

Wiele mówi się o niemalże „cudownych” właściwościach jagód goji. Ponoć to jedne z najzdrowszych owoców świata, dzięki, którym zachowamy młodość i urodę. Jakie zatem są ich właściwości?

Kuchnia

Jedzenie wspomagające pracę mózgu

Aby praca mózgu była najbardziej efektywna, a szare komórki włączyły się całkowicie do ciężkiej pracy, konieczna jest odpowiednia dieta. Często w sytuacjach wymagających koncentracji, decydujemy się na napoje energetyzujące czy batoniki, które nie są odpowiednim źródłem zdrowia i przynoszą kiepskie…

Kuchnia

Olej nie tylko słonecznikowy

Tłuszcze roślinne są nieodzownym elementem każdej kuchni. Służą do smażenia, dodają smaku sałatkowym dressingom, wchodzą w skład marynat. Najpopularniejszym olejem w Polsce pozostaje olej słonecznikowy – znajduje on zastosowanie w niemal każdym gospodarstwie domowym. Innym popularnym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Jednak…

Kuchnia

Chleb (nie)powszedni

Chleb jest podstawowym produktem żywieniowym ludzi na całym świecie. W formie przypominającej dzisiejsze spody do pizzy znany był już w starożytności. Podstawowe składniki chleba to woda oraz mąka zbożowa. Do wypieku większości chlebów dodaje się również drożdże. Wbrew pozorom, już taka mała ilość składników może dać…

Kuchnia

Makaroniki – zrób je sam!

Makaroniki to pyszne, słodkie ciasteczka wywodzące się z Włoch i Francji. Początkowo stanowiły pokarm biedaków, by dotrzeć w końcu na stoły najzamożniejszych władców i monarchów. Mimo wysokich wartości odżywczych i świetnego smaku, w Polsce nadal nie cieszą się zbyt dużą…

Kuchnia

Przepisy na wiosenne sałatki

Wiosna za pasem. Czas na zrzucenie zimowej odzieży, generalne porządki i zmianę przyzwyczajeń żywieniowych. Już wkrótce sklepy zaleje fala sezonowych owoców i warzyw, które możemy wykorzystać w bardzo smaczny sposób. Przedstawiamy Wam cztery sprawdzone przepisy na wiosenne sałatki.

Kuchnia

Czym zastąpić słodycze?

Każdy z nas lubi czasem oddać się chwili zapomnienia i zjeść  tabliczkę czekolady lub kremowy deser, który zdaje się nawoływać nas zza cukiernianej szyby. Niestety, to co słodkie i kuszące, nie pomoże w żaden sposób w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Istnieją…