Kuchnia

Kuchnia

Śliwkowy zawrót głowy

Jesień już w zasadzie opanowała nasz kraj, nie tylko pod względem aury, ale przede wszystkim na straganach. Możemy zaopatrzyć się w  najlepsze o tej porze roku odmiany śliwek i cieszyć się nimi do  woli. Zanim jednak opanuje nas szaleństwo przetworowo-wekowe,…

Kuchnia

Co jeść, żeby nie chorować?

Jesień i zima to czas powracającego ciągle kataru i dokuczliwych infekcji. Niekoniecznie, tej zdrowotnej niedyspozycji, jest winna wyłącznie aura na zewnątrz. To nasza kiepska odporność, a nie brzydka pogoda, sprawia, że ciągle chorujemy. Wystarczy zacząć się inaczej odżywiać, a grypa…

Kuchnia

Nasiona chia – codzienna dawka energii

Ze względu na swoje różnorodne właściwości, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Można je spożywać na wiele sposobów np. jako dodatek do sałatek, owsianki, musli czy koktajli. Nie tylko zapewnią nam sporą dawkę energii, ale również wzmocnią organizm i zapewnią…

Kuchnia

Grzybowy wysyp przepisów!

Grzybów w lasach jest coraz więcej, więc bez zastanowienia jedziemy i zbieramy. Mamy pełne wiadra maślaków, podgrzybków, borowików, kurek… Pytanie tylko, co dalej? Jeśli standardowy sos grzybowy i takaż zupa już dawno się wam znudziły, polecam przepisy, które zaskoczą, a…

Kuchnia

Sezon na leczo

Leczo to potrawa węgierska, lecz znana jest także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech i Czechach. Właśnie lipiec i sierpień to najlepsza pora na to pyszne danie jednogarnkowe. Potrawa szybka, smaczna, a co najważniejsze łatwa w przygotowaniu. Pełne warzyw, z minimalną…

Kuchnia

Jedzmy jabłka!

Sezon na jabłka w pełni, możemy wybierać spośród różnorodnych odmian, kolorów, smaków… Jabłka są smaczne i zdrowe, a wyczarować z nich można tak wiele różnych smakołyków, że na pewno nie da się nimi znudzić. W obliczu ostatnich zawirowań polityczno-gospodarczych, kupujmy…

Kuchnia

Deser Pavlova

Deser znany na całym świecie, o pochodzenie którego wciąż toczą spór Australiczycy z Nowozelandczykami. Pewne jest jednak, że inspiracją do powstania puszystej, białej bezy z miękkim piankowym wnętrzem była rosyjska balerina Anna Pavlova. Specjał o lekkiej konsystencj, ktory rozplywa się…

Kuchnia

Czekoladowe muffiny na 2 sposoby

Czekolada w kuchni to dobry pomysł o każdej porze roku. Nasza propozycja to zamknięcie jej pysznego smaku w otoczce kuszącego muffina. Dla zadowolenia wszelkich gustów wybraliśmy 2 przepisy z użyciem białej i gorzkiej czekolady. Smacznego!

Kuchnia

Pasty – prosto na chleb!

Aby codzienne kanapki stały się ciekawsze i zdrowsze, może warto zamiast tradycyjnej kombinacji wędlina i ser, pokusić się o jakąś alternatywną wersję? Pasty są łatwe w przygotowaniu, można je robić z dostępnych akurat pod ręką dowolnych składników, łącząc wedle upodobania…

Kuchnia

Potrawy kuchni bałkańskiej

Kuchnia Półwyspu Bałkańskiego jest bardzo różnorodna. Widoczne są w niej wpływy zarówno tureckie, bliskowschodnie jak i europejskie. Kuchnia ta wyróżnia się przede wszystkim zamiłowaniem do warzyw, mięsa i oliwy z oliwek. Bardzo powszechne jest przygotowywanie potraw na grillu oraz rozmaitych…