Kuchnia

Kuchnia

Przepisy na jarmuż

Jarmuż jest warzywem spokrewnionym z brokułem i brukselką. Znany i ceniony był już w starożytności. Pomimo tego, że jest kopalnią witamin i minerałów, na polskich talerzach pełni raczej funkcję dekoracyjną. To niskokaloryczne warzywo zapobiega chorobom serca, chroni przed miażdżycą, korzystnie…

Kuchnia

Kuchnia artystyczna

Kuchnia artystyczna to nic innego jak fantazyjne pomysły na niestandardowe przygotowanie i podanie składników, które znane są w niej od dawna. Rower z pomarańczy, łabędź z jabłka, pies wykonany z banana – to tylko niektóre z propozycji. Zachwycają dorosłych, ale…

przekaski 1 life4style
Kuchnia

Przekąski karnawałowe

Na udaną imprezę składa się nie tylko doborowe towarzystwo i dobra muzyka, ale również smaczne jedzenie. W menu mogą znaleźć się roladki z szynką i szpinakiem oraz fantazyjne pingwiny wykonane z oliwek. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealnie komponują się…

Kuchnia

Co jeść w trakcie sesji?

Wzmożony wysiłek umysłowy w trakcie sesji sprawia, że mózg działa na pełnych obrotach. Pochłanianie pustych kalorii, hektolitry wypijanej kawy i brak snu nie podnoszą koncentracji oraz spowalniają proces przetwarzania informacji i zapamiętywania. Które składniki „lubi” nasz mózg? Co jeść, żeby…

Kuchnia

Przepisy na lazanię

Lazania to kulinarny rarytas z włoskim rodowodem. Jedna z największych gwiazd włoskiego i światowego kina – Sophia Loren – pytana, na czym polega sekret jej doskonałej sylwetki, bez wahania odpowiedziała, że zawdzięcza ją jedzeniu makaronów, zwłaszcza lazanii. Potrawa przez wieki…

Kuchnia

Kremowe zupy pełne witamin

Zupa to niepozorne, ale pełnowartościowe danie, które doda energii i szybko zaspokoi głód. Dietetycy są zgodni co do tego, że należy zjeść jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlaczego więc nie miałaby to być aromatyczna gęsta zupa-krem pełna witamin?

Kuchnia

Jak zdrowo przytyć?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – odsetek ludzi z nadwagą lub otyłością stale wzrasta. W Polsce i na świecie realizowane są programy pomocy osobom, których waga jest zbyt wysoka. Wbrew pozorom jeszcze trudniejsze zadanie mają osoby borykające się z…

Kuchnia

Weź ze sobą lunch w słoiku

Nazywanie kogoś „słoikiem” może niedługo zmienić znaczenie. Wszystko za sprawą nowego kulinarnego trendu, a mianowicie lunchu w słoiku. A żeby jeszcze bardziej uściślić: mowa o amerykańskiej firmie Ball Mason Jar.

Kuchnia

Które mięso wybierać?

Mięso jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego stanowi istotny element zbilansowanej diety. Spożywanie białego mięsa jest bardziej powszechne, jednak stale przeprowadzane badania pokazują, że nie powinniśmy rezygnować także z czerwonego mięsa, zwłaszcza wołowiny.

Kuchnia

Które warzywa jeść zimą?

Korzyści wynikające ze spożywania warzyw o każdej porze roku nie budzą żadnych wątpliwości. Jednak wartość odżywcza niektórych z nich spada w okresie zimowym. W tym czasie powinniśmy wybierać warzywa cebulowe, korzeniowe i strączkowe, ponieważ w skuteczny sposób wspomagają działanie układu…