Kuchnia

Kuchnia

Niezawodne zupy kremowe

Niektórym kobietom pomysł na obiad spędza sen z powiek. Specjalnie dla nich mamy trzy przepisy na zupy krem, które sprawdzą się na rodzinnych obiadach oraz spotkaniach z  przyjaciółmi. Kremowe zupy to połączenie różnorodnych smaków, są zdrowe i sycące, a przede…

Kuchnia

Cytrus północy – topinambur

Topinambur, nazywany inaczej cytrusem północy, jest rośliną, której pokrojoną w plasterki bulwę dodaje się zamiast cytryny do herbaty. Można spożywać go w każdej postaci – surowej i poddanej obróbce termicznej. Topinambur stosowany jest nie tylko ze względu na walory smakowe,…

Kuchnia

5 przepisów na pyszne i zdrowe desery

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak wiadomo dieta to podstawa smuklej sylwetki. Kto jednak nie przepada za ciastami, ciasteczkami, lodami? Zdecydowanie trudno im się oprzeć. Niestety smakołyki ze sklepowych półek i cukierni zawierają dużo cukrów, a mało składników odżywczych….

Kuchnia

Sałatki – szybko i pysznie!

Nie masz pomysłu na obiad? A może po prostu chcesz zjeść coś lekkiego na kolację? Znudziły Ci się klasyczne sałatki? Jeśli tak, zobacz nasze ciekawe przepisy na zdrowe i pyszne sałatki w wersji na słodko oraz słono.

Kuchnia

Superfood

Superfood to potoczna nazwa żywności, która posiada nieprzeciętną wartość odżywczą. Niewielka porcja superproduktów zawiera więcej witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i substancji bioaktywnych niż kilogramy „zwykłej” żywności. Spożywanie takich pokładów składników odżywczych wzmacnia naszą odporność, regeneruje organizm oraz niweluje ryzyko wielu…

Kuchnia

Delikatne suflety

Suflet to nic innego jak delikatna zapiekanka. Subtelny smak tej potrawy wynika z dużej zawartości piany z białek, która łączona jest z pozostałymi składnikami bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Dzięki doskonałej kombinacji składników i ich proporcji, przysmak ten zachwyca nawet…

Kuchnia

Domowe pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie posiłków. Mogą być przygotowane nawet z „lodówkowych” resztek produktów spożywczych, dlatego przez wielu uznawane są za domowy recykling żywności.

Kuchnia

Tarta owsiankowa

Wartość odżywcza owsianki znana jest od dawna. Owies to nieocenione źródło białka i błonnika oraz kopalnia witamin i składników mineralnych. Spożywanie płatków owsianych poprawia pamięć i koncentrację oraz likwiduje zły nastrój i objawy zmęczenia. Ci, którzy doceniają cenne właściwości owsianki,…

Kuchnia

Dzień Naleśnika

My mamy tłusty czwartek, Anglicy natomiast „tłusty wtorek”, czyli Pancake Tuesday. To właśnie dzisiaj, w ostatni wtorek karnawału anglosaska tradycja pozwala na jedzenie naleśników w niezliczonych ilościach i w wielu postaciach. Sprawdź nasze przepisy na naleśniki, które zaskoczą Cię pomysłowością!

Kuchnia

Dobre, bo polskie

Chociaż sami często nie doceniamy polskich produktów, cieszą się one dużym zainteresowaniem za granicą. Cechuje je nie tylko niska cena, ale również  wysoka jakość i unikatowość. Nic więc dziwnego, że polskie Prince Polo uwielbiają Islandczycy, a nasz rodzimy chleb zdobył serca…