Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia irlandzka

W kuchni irlandzkiej królują potrawy z dużym udziałem mięsa, warzyw i ryb. Podawane są w skromnym towarzystwie ziemniaków, co jest dobrą wiadomością dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Klasyczne dania tej kuchni są proste, a dzięki temu smaczne i pożywne.

Kuchnia

Słodka zapiekanka ryżowa

Zarówno wartość odżywcza ryżu, jak i jego niezliczona liczba zastosowań w kuchni jest znana wszystkim od dawna. Sięgają po niego osoby dbające o linię, rekonwalescenci na dietach lekkostrawnych lub osoby stosujące dietę bezglutenową. Dodaje energii, zaspokaja głód i świetnie smakuje…

Kuchnia

Walentynkowe ciasteczka

Święto zakochany to czas miłych gestów, drobnych podarków i romantycznych chwil. Aby wywołać uśmiech na twarzy partnera, polecamy upiec waniliowe ciasteczka w kształcie serca, które na pewno będą słodkim i uroczym gestem!

Kuchnia

Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki to substancje, które powszechnie uznawane są za pobudzające seksualnie. Podnoszą libido oraz łagodzą depresje i stany apatii. Nic więc dziwnego, że z siły magicznych właściwości afrodyzjaków korzystał nie tylko słynny Casanova, ale również wiele innych znamienitych postaci w historii…

Kuchnia

Które pieczywo wybierać?

Coraz częściej zwracamy uwagę na prowadzenie zdrowego trybu życia. Zwiększa się również świadomość tego, że produkty zbożowe, w tym pieczywo, tworzą podstawę piramidy prawidłowego żywienia. Kiedy jednak zamierzamy przejść na dietę, w głowie pojawia się zamęt wywołany mitem, że odchudzanie…

Kuchnia

Ciasto z buraków?!

Ciasto buraczane? Brzmi absurdalnie, chociaż spożycie buraków nie musi ograniczać się jedynie do czerwonego barszczu. Rezultatem tej zaskakującej kombinacji są korzyści nie tylko dla podniebienia, ale i zdrowia. Buraki od dawna bowiem słyną ze swych właściwości leczniczych – zapobiegają anemii,…

Kuchnia

Przepisy na batawię

Batawia jest skrzyżowaniem sałaty lodowej i głowiastej. W odróżnieniu do innych odmian jest trwała i posiada dużo bardziej wyrazisty smak. Jej cechą charakterystyczną są zielone, a na końcach bordowe liście. Batawia ułatwia procesy trawienia, działa odkwaszająco na organizm oraz przeciwdziała…

Kuchnia

Zapomniane warzywo – skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to nieco zapomniane warzywo, którym według mitologii greckiej Odys opędzał się od zalotów Kirke. Niedoceniana w Polsce pomimo tego, że posiada właściwości przeciwnowotworowe, a jej wartość odżywcza dorównuje roślinom strączkowym.

Kuchnia

Indyjski gulasz z kurczakiem i ziemniakami

Macie ochotę na kuchnię indyjską? Proponujemy bardzo prosty przepis na gulasz z kurczakiem i ziemniakami w kremowym sosie pomidorowym po indyjsku. To idealne danie na chłodne dni. Sprawdźcie jak je przygotować.

Kuchnia

Trzy sposoby na kuskus!

Kasze są kopalnią witamin i minerałów, dlatego stanowią nieodzowny element zbilansowanej diety. W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie kaszą kuskus, która jest nie tylko sycąca, ale także lekkostrawna i bogata w węglowodany i białko. Poza tym posiada wiele zastosowań w…