Cytrus północy – topinambur

Topinambur, nazywany inaczej cytrusem północy, jest rośliną, której pokrojoną w plasterki bulwę dodaje się zamiast cytryny do herbaty. Można spożywać go w każdej postaci – surowej i poddanej obróbce termicznej. Topinambur stosowany jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na właściwości prozdrowotne. Poprawia przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega chorobom serca, nowotworom i cukrzycy.

www.districtofchic.com

Zupa krem z topinamburu

Składniki:

200g topinambru, 100g ugotowanej ciecierzycy, 100g kalafiora, ½ litra bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu, sól.

Sposób przyrządzenia

W niedużym garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn i smaż przez około 2 minuty. Obierz topinambur, pokrój go w kostkę i wrzuć do pozostałych składników. Smaż przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Następnie dodaj kalafior pokrojony na kawałki i ciecierzycę, i smaż jeszcze 2 minuty. Na koniec dopraw delikatnie solą, zalej gorącym bulionem i zagotuj. Gotuj przez 15 minut aż warzywa odpowiednio zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zmiksuj zupę blenderem na gładki i jednolity krem.

Topinambur z makaronem i pesto

Składniki:

5 niewielkich bulw topinamburu, szklanka dowolnego makaronu, 2 plastry szynki, 2 łyżki pesto, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

 

Sposób przyrządzenia

Topinambur umyj i pokrój na plastry średniej grubości. Podsmaż przez 10 minut na oliwie z oliwek, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Ugotuj makaron i połącz z pesto, dodaj pokrojoną szynkę i topinambur. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj drobno poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: durszlak.pl, kwestiasmaku.com

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ