Czekoladowe muffiny na 2 sposoby

Muffiny z borówkami i białą czekoladą

fot. Hanna Gajewska

Składniki (12 muffinów):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 50-100 g posiekanej niezbyt drobno białej czekolady
  • 150-200 g borówek

Sposób przygotowania:

Przygotowując pracę rozgrzewamy piekarnik do 200ºC, wykładamy foremki do muffinów papilotkami i rozgniatamy czekoladę.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę i pozostałe suche składniki (proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier) do miski.

W drugiej misce łączymy jajko, mleko i masło. Następnie mieszamy je ze składnikami suchymi. Dodajemy borówki i czekoladę delikatnie mieszając kilkoma ruchami.

Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 min (aż zanurzany w muffinach patyczek wyjdzie suchy).

Hanna Gajewska, źródło: kwestiasmaku.com, smakocie.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ