Czego nie mogą jeść kobiety w ciąży?

ciaza tekst life4style 2Dieta i zdrowe odżywianie są bardzo istotnymi i często poruszanymi tematami z zakresu dbania o siebie w czasie ciąży. Na ogół jednak wspomina się o słynnych zachciankach ciężarnych kobiet, a mniej uwagi poświęca się produktom zakazanym. W czasie ciąży, w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, stąd zapotrzebowanie na pewne pokarmy zwiększa się, co skłania do diametralnych zmian w diecie. Jednak oprócz tego jest jeszcze cała lista rzeczy, których powinno się wówczas zdecydowanie unikać.

  • Pierwsze miejsce na liście, opatrzone wielkim wykrzyknikiem, zajmuje alkohol. Nawet w najmniejszych ilościach jest w stanie zagrozić dziecku i może zaburzyć jego rozwój. Dotyczy to nie tylko pierwszego trymestru, ale również pozostałych dwóch, a także okresu karmienie piersią. Często mówi się, że na samym początku ciąży, gdy nierzadko nie jest się jeszcze świadomą swego stanu, pijąc alkohol, już można zaszkodzić dziecku. Na szczęście, nasz organizm „wycwanił się” i w pierwszych tygodniach, chroni płód właśnie przed takimi sytuacjami.
  • Każda zdrowa dieta, szczególnie jednak dieta kobiet w ciąży, powinna zakładać ograniczenie spożywania soli. Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży, sól może zatrzymywać wodę w organizmie, powodując przy tym obrzęki nóg, rąk i twarzy.
  • Na czas tych ważnych dziewięciu miesięcy należy również odstawić wszelkie sery pleśniowe, ser feta oraz produkty z niepasteryzowanego mleka np. oscypki. W tych wytworach mogą znajdować się bakterie rodzaju listeria, powodujące listeriozę. Kobiety w ciąży mają bardzo obniżoną odporność, dlatego powinny unikać sytuacji, podczas których mogą zakazić się tą chorobą, lub co gorsza, przenieść ją na dziecko. Zarażenie stwarza zagrożenie poronienia, porodu martwego płodu lub urodzenia dziecka z ciężką postacią listeriozy wrodzonej.
  • Odpadają również surowe jaja, więc nie ma co liczyć na jajko na miękko, kogel-mogel czy tiramisu. Mogą one być zakażone salmonellą, przed która płód nie będzie w stanie się obronić. Skorupkę trzeba dokładnie umyć przed gotowaniem jaj, żeby mieć pewność, że gdy pęknie, nie dostaną się tam żadne bakterie.
  • Surowe mięso, ryby (tatar, krwiste befsztyki, sushi) i owoce morza to kolejne produkty, jakie trzeba sobie odpuścić na czas ciąży. Mogą one doprowadzić do zarażenia pasożytem toksoplazmozy matki oraz dziecka, co głównie dla dziecka może mieć tragiczne, nawet śmiertelne skutki.
  • Trzeba też wyrzec się niektórych napojów: mocnej kawy i herbaty oraz kolorowych napojów gazowanych (z których najlepiej zrezygnować już na zawsze). Mocno przyrządzone napary, wypłukują z organizmu cenne witaminy i minerały, a także powodują skoki ciśnienia. Natomiast zawarty w napojach gazowanych dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięga się po orzeźwiające bąbelki. Nie ma w nich nic wartościowego ani dla dziecka, ani dla mamy. Zawierają za to stanowczo zbyt dużą ilość cukru.
  • Ponadto kobiety w ciąży powinny unikać wszelkich alergenów. Chodzi głównie o orzechy, ale także produkty tworzone na ich bazie, czyli oleje, oliwy czy masła orzechowe. Ograniczenie ich zmniejszy ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
  • Dodatkowo, nie powinno się używać ostrych przypraw, mogących powodować zgagę i niestrawność, a także nieznanych mieszanek ziół, które nierzadko mogą działać równie silnie, co lekarstwa.

Lista zakazanych w ciąży produktów nie jest długa, jednak zwraca szczególną uwagę na to, iż w tym czasie naprawdę należy o siebie dbać i nie dorzucać „byle czego” do swojej diety. Być może w czasie, kiedy hormony szaleją i najczęściej skłaniają do jedzenia czekolady zagryzanej ogórkiem, nikt nie myśli o surowych „mięsiwach”, jednak niewolno ulegać wszystkim zachciankom. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że wbrew porzekadłu naszych babek, nie jemy za dwoje, tylko dla dwojga.

Olga Kowalczyk

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ