Pierwsza europejska, podwodna restauracja! Musisz to zobaczyć!

„Under”, to pierwsza w Europie restauracja podwodna! Już pierwsze wizualizacje powały z nóg, jednak autentyczne zdjęcia wnętrza restauracji robią piorunujące wrażenie!

Podwodna restauracja mieści się w niewielkiej, aczkolwiek uroczej norweskiej miejscowości Båly. Budynek restauracji zaprojektowany został przez zdolnych architektów z biura Snøhetta. Tych samych, którzy byli odpowiedzialni za Bibliotekę Alexandrina w Egipcie czy Norweską Operę Narodową w Oslo.

Z zewnątrz, restauracja przypomina zatopiony w wodzie, ogromny głaz. W środku jednak, zaskakuje ciepłym, domowym klimatem – wyłożona jest drewnem. Jest trzypoziomawa, jednak najistotniejszym punktem w budynku jest sala restauracyjna z 4-metrową szybą, z której można podziwiać głębiny.

Jak się domyślamy, budowa takiej restauracji była niezłym wyzwaniem a jednocześnie skomplikowaną operacją logistyczną. Wszystko zaczęło się od skonstruowania betonowego szkieletu, który ważył aż 1600 ton. Dzięki odpowiedniemu (bardzo ciężkiemu) sprzętowi, został on zatopiony.

„Dzięki podwodnej restauracji przeciętny człowiek będzie mógł wejść pięć metrów pod wodę i doświadczyć tego, co widzą zawodowi nurkowie. To będzie bardzo ekscytujące i jednocześnie bezpieczne doznanie”. Informuje kierownik projektu – Rune Grasda ze studia Snøhetta.

Co serwuje podwodna restauracja „Under”?

Menu restauracji „Under”,nie powinno nikogo zaskoczyć. Oczywiście jest ono związane z morzem. A więc bazuje na różnego rodzaju gatunkach ryb, świeże skorupiaków i lokalnych, sezonowych grzybów, warzyw i owoców.

Ile nas wyniesie taka przyjemność?

To dosyć droga przyjemność, którą może odczuć nasz portfel. Taka uczta to koszt okołu 2000 koron (czyli 900 złotych). Wow, robi wrażenie – tak samo ogromne, jak restauracja!

Czy warto? Sami zobaczcie:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ