Walcz z jesienną depresją i chandrą. Zadbaj o to co jesz.
Sezonowa depresja w okresie jesiennym? Nic nowego, dobrze to znamy. Nie mamy wówczas energii, jesteśmy rozdrażnieni, osłabieni, nie możemy się skoncentrować, ciągle chce nam się spać, aż w końcu chodzimy cały czas smutni i rozkojarzeni. To przez brak słońca popadamy w taki stan, ale jest na to sposób. Wystarczy zadbać o dietę, aby poprawić sobie humor!
Przeciwutleniacze i wolne rodniki
W okresie jesienno zimowym warto jeść dużo moreli, brokułów, marchewek, dyni, słodkich ziemniaków czy szpinaku. Produkty te są bogate w beta-karoten. Powinnyśmy spożywać też dużo witaminy C. Ją z kole znajdziemy w różnych owocach: pomarańczach, jagodach, grejpfrutach, ale też w ziemniakach, papryce czy pomidorach. Witmianę E, która również się przyda należy doszukiwać się w orzechach, olejach roślinnych, awokado czy kiełkach pszenicy.
Inteligentne węglowodany
Należy pamiętać o odpowiedniej ilości węglowodanów w diecie. Jeśli spożywamy ich większą ilość nasz mózg produkuje serotoninę, która walczy z brakiem niechęci do działania i wpływa uspokajająco na nasz organizm
Wybierając węglowodany warto wybierać mądrze, czyli ograniczyć pokarmy bogate w cukier prosty i te z wysokim indeksem glikemicznym. Zamiast tego warto wybrać produkty o niskim lub średnim indeksie, czyli warzywa i rośliny strączkowe, kasze bezglutenowe oraz w najmniejszych ilościach owoce – mówi Kasia Wójs.
Proteiny bogate w tryptofan
Białko to nasz trzeci sprzymierzeniec. I chyba najważniejszy. Aby dostarczyć go organizmowi musisz spożywać tuńczyka, kurczaka, indyka.
Białko warto włączyć w naszą dietę nawet kilka razy dziennie, zwłaszcza gdy chcemy zwiększyć swoją energię. Dobrym źródłem zdrowych białek jest również fasola, groch, chuda wołowina, ser o niskiej zawartości tłuszczu, ryby, mleko, drób, produkty sojowe i jogurt – radzi Kasia Wójs.
Witaminy z grupy B, D oraz selen
Podobno depresja często wynika z braku witaminy B.Dlatego warto jeść rośliny strączkowe, orzechy, owoce ciemnozielone. Witaminę B12 znajdziemy w chudych i niskotłuszczowych produktach zwierzęcych, np. w rybach czy produktach mlecznych. Selen też jest bardzo ważny, a sporo znajdziemy go w owocach morza.
Nie należy zapominać również o kwasach tłuszczowych omega-3.
Jedzmy tłuste ryby jak anchois, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, bo zawarte w nich kwasy tłuszczowe pomogą nam w walce z objawami sezonowej depresji – radzi Kasia Wójs – Kwasy omega-3 znajdziemy również w oleju rzepakowym, sojowym, orzechach, zielonych warzywach liściastych, także stosując siemię lniane.
_____________________________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.