Chłodnik litewski
Gdy na zewnątrz upał, a termometry pokazuję powyżej 30 stopni Celsjusza, nikt nie ma ochoty na ciężkie i tłuste dania. W takie dni, warto postawić na lekkie i pożywne zupy. Jedną z nich jest chłodnik litewski!
Składniki:
– 800 g jogurtu naturalnego
– 1 pęczek botwinki
– 1 duży ogórek lub 2-3 gruntowe
– 1 pęczek rzodkiewek
– szczypior
– kilka plasterków pieczeni lub szynki
– jajka ugotowane na twardo
– sól
– pieprz lub pieprz biały
– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– koperek
Przygotowanie:
Buraczki z botwinki odetnij i obierz, a następnie pokrój drobno i buraczki i łodygi z listkami. Zalej wodą i gotuj ok. 15 minut aż botwinka zmięknie. Odstaw aż wystygnie.
Do botwinki dodaj sok z cytryny lub ocet. Pokrój warzywa: ogórka, rzodkiewkę, szczypior – wszystko drobno.
Wrzuć do miski warzywa, zalej jogurtem, dodaj buraczki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw by się schłodził.
Możesz podać z plasterkami pieczeni i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Fot. lejdizmagazine.com