Chłodnik litewski

chlodnik duze sporteuroGdy na zewnątrz upał, a termometry pokazuję powyżej 30 stopni Celsjusza, nikt nie ma ochoty na ciężkie i tłuste dania. W takie dni, warto postawić na lekkie i pożywne zupy. Jedną z nich jest chłodnik litewski!

Składniki:                                           

– 800 g jogurtu naturalnego

– 1 pęczek botwinki

– 1 duży ogórek lub 2-3 gruntowe

– 1 pęczek rzodkiewek

– szczypior

– kilka plasterków pieczeni lub szynki

– jajka ugotowane na twardo

– sól

– pieprz lub pieprz biały

– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

– koperek

Przygotowanie:

Buraczki z botwinki odetnij i obierz, a następnie pokrój drobno i buraczki i łodygi z listkami. Zalej wodą i gotuj ok. 15 minut aż botwinka zmięknie. Odstaw aż wystygnie.

Do botwinki dodaj sok z cytryny lub ocet. Pokrój warzywa: ogórka, rzodkiewkę, szczypior – wszystko drobno.

Wrzuć do miski warzywa, zalej jogurtem, dodaj buraczki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw by się schłodził.

Możesz podać z plasterkami pieczeni i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.

Fot. lejdizmagazine.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ