herbata

Po czym poznać dobrą herbatę?

Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.

Proces zbierania liści jest niezwykle czasochłonny i wymagający. Z tego powodu tylko niektóre marki herbat decydują się na pozostanie przy ręcznych zbiorach. Wykorzystanie do pracy maszyn sprawia, że herbata traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego stojąc przed wyborem naparu, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka rad przygotowanych przez ekspertów. Dzięki nim w nasze ręce z pewnością trafią tylko najlepsze mieszanki.

Pochodzenie herbaty

Wybierając odpowiednią herbatę warto zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia. Obecnie niewiele marek decyduje się na ręczne zbiory, a tradycję kultywują głównie firmy, które mieszczą się na Cejlonie. Ta herbaciana wyspa słynie z najczystszych plantacji na ziemi. Zawdzięcza to ich położeniu. Uprawy znajdują się w górach, daleko od ulic i miejskich zanieczyszczeń. Ciekawostką jest, że zbierać liście z krzewów mogą jedynie kobiety, gdyż mają delikatniejsze i mniejsze od mężczyzn dłonie. Wszystko dlatego, że z krzewów herbacianych zbierane są wyłącznie 2-3 najmłodsze listki i pączek. Tylko w ten sposób można zebrać herbatę nie uszkadzając rośliny oraz nie gniotąc listków. Dzięki temu herbata posiada tak bogaty aromat.

Napar

Poszukując właściwego napoju należy również zwrócić uwagę na liście. Utrzymanie w procesie produkcji herbaty całych i nieuszkodzonych liści pozwala cieszyć się wszystkimi walorami smakowymi naparu. Połamane są często gorszym jakościowo produktem. Napar z dobrej gatunkowo herbaty ma intensywny kolor i aromat. Jeśli przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu (puszka, słoik) to zapach nie powinien słabnąć wraz z upływającym czasem. Pijąc napój warto również zwrócić uwagę na charakterystyczną „obręcz” na filiżance. Herbaty dobre jakościowo pozostawiają taki osad wewnątrz kubka.

Znak jakości

Certyfikatem jakości herbat wytwarzanych na Sri Lance jest znak cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które nie tylko zostały wyhodowane i zebrane na Cejlonie, ale również zostały tam zapakowane. Dodatkowo herbata musi przejść szereg restrykcyjnych testów przeprowadzanych przez Cejloński Komitet Herbaciany. Kontrolowana jest pod względem procesów produkcji, smaku, aromatu i składu. Dzięki temu wyjątkowy aromat herbaty zostaje natychmiast zamknięty w opakowaniu i trafia prosto do naszych filiżanek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ