Bezglutenowe desery
Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu albo z jakiejś przyczyny nie chcą spożywać dań, które go zawierają, również mogą czerpać przyjemność z jedzenia pysznych deserów. Oto przepisy na smakołyki, które powinny zadowolić najbardziej wymagające podniebienia.
Morelowe Rafaello
Składniki:
½ szklanki suszonych moreli
½ szklanki słodzonych wiórków kokosowych
½ szklanki podprażonych orzechów włoskich albo migdałów
szczypta soli
parę kropel wanilii
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki i zblenduj. Uformuj z powstałej masy niewielkie kulki, a następnie obtocz je wiórkami. Powinno wyjść ok. 15 sztuk.
Źródło: zdrowienatalerzu.pl
Masło migdałowe
Składniki:
2 szklanki migdałów
1 łyżka konopi albo siemienia lnianego
1 łyżka szałwii hiszpańskiej
1 łyżka oleju, najlepiej z konopi
szczypta soli
2-3 łyżki syropu klonowego albo z agawy, ewentualnie miodu
Przygotowanie:
Nasiona oraz migdały praż w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez ok. 25 minut. Potem zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Trzeba się przy tej czynności napracować, ale efekt wszystko wynagrodzi.
Źródło: zdrowienatalerzu.pl
Tarta ze śliwkami i makiem
Składniki na ciasto:
100 g mąki kasztanowej
210 g mąki gryczanej
100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce do stałej konsystencji)
5 łyżek zimnej wody
4 łyżki syropu z agawy
½ łyżeczki mielonego kardamonu
Składniki na nadzienie:
50 g mielonych migdałów
10-15 dojrzałych śliwek
100 g masy makowej (przy kupnie trzeba się upewnić, czy jest bezglutenowa)
1-2 łyżeczki płatków migdałowych
1-2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie ciasta:
Pokrusz na drobne kawałki olej kokosowy. Połącz wszystkie składniki, wymieszaj dokładnie i wyrób ciasto. Formę natłuść niewielką ilością oleju kokosowego, następnie przełóż ciasto i wyłóż nim boki oraz spód naczynia. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a potem wstaw do lodówki na 30 minut. Po upłynięciu odpowiedniego czasu, włóż ciasto do piekarnika i piecz w 190 stopniach C przez 15 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 175 stopni, a ciasto studź przez ok. 10 minut. Dopiero potem możesz wyłożyć nadzienie.
Przygotowanie nadzienia:
Masę makową połącz z migdałami. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać 2 łyżki wody. Następnie rozsmaruj masę na cieście i ułóż na niej śliwki (pokrojone na ćwiartki). Całość posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Ciasto piecz jeszcze przez 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, a potem ostudź.
Źródło: bezokruszka.pl
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.