Dwutygodniowa dieta biurowa
Dwutygodniowa dieta biurowa to nieskomplikowana, łatwa i szybka dieta dla osób ceniących sobie wygodę i nie mających zbyt dużo czasu na komponowanie wymyślnych posiłków, liczenie kalorii czy oddzielanie posiłków węglowodanowych od białkowych. Została stworzona dla osób zapracowanych, które większość czasu przebywają poza domem. Jest to więc bardzo praktyczna dieta, gdyż nie absorbuje nas zbytnio i nie każe nam zmieniać trybu życia.
Podstawą diety są lekkie śniadania jedzone także w pracy, na które składają się sałatki i przekąski. Jako, że jest to dieta dla osób pracujących, większość posiłków przygotowuje się w domu (najlepiej przed pójściem spać, aby nie musieć wcześniej wstawać) i zabiera ze sobą do pracy. Dzięki tej prostej i praktycznej diecie możemy schudnąć aż 3-4kg w ciągu tygodnia!
W czasie diety należy jeść 5 posiłków dziennie o regularnych porach. 15 min przed każdym posiłkiem wypij szklankę niegazowanej wody. Śniadania, obiady i kolacje możemy dowolnie komponować i mieszać ze sobą. Poniżej przedstawiam przykładowe menu.
Przykładowe menu:
ŚNIADANIE:
Kromka pełnoziarnistego chleba, 1/2 łyżeczki masła, 2 plastry chudej (najlepiej gotowanej) szynki, pomidor lub inne warzywo.
DRUGIE ŚNIADANIE:
2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego.
OBIAD:
Bułka grahamka cienko posmarowana masłem, 2 cienkie plastry wędliny drobiowej, ogórek, pomidor lub inne warzywo.
PODWIECZOREK:
Jogurt naturalny, 150 g, lub kefir, owoc (oprócz banana).
KOLACJA:
– Ryż z owocami
– 4 łyżki ugotowanego ryżu, 1/2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych polać sosem z 1/2 kubka jogurtu naturalnego i łyżeczki cukru.
(dzień drugi)
ŚNIADANIE:
– 150 g chudego serka wiejskiego, kromka chleba razowego i kilka plasterków świeżego ogórka, herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 2 kromki pumpernikla posmarowanego masłem, – 1/2 świeżego ogórka, – 1/2 pomidora
OBIAD:
– sałatka z ziemniaków: 3 niewielkie ziemniaki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój w plasterki, dodaj do nich posiekaną cebulę, 2 pokrojone w kostkę ogórki kiszone i 1 łyżeczkę suszonej bazylii oraz kilka kropli oliwy z oliwek
PODWIECZOREK:
– 2 owoce kiwi
KOLACJA:
– 1 grillowane udko z kurczaka oraz sałatka z pomarańczy (główkę sałaty porwij na kawałki, 1 pomarańczę podziel na cząstki, dodaj do nich 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszaj)
ŚNIADANIE:
– 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem, 1 plasterek żółtego sera, 4 liście sałaty
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 jogurt naturalny z bananem pokrojonym w plastry
OBIAD:
– sałatka z tuńczyka – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 1 startą marchwią, 2 łyżkami kukurydzy z puszki, posiekanym szczypiorkiem, 2 łyżkami niskokalorycznego majonezu i 1/2 łyżeczki kurkumy
PODWIECZOREK:
– 1 jabłko
KOLACJA:
– 150 g ryby pieczonej w folii z 1 łyżeczką masła, – surówka z 2 filiżanek pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej połączonej z 2 łyżkami jogurtu naturalnego
ŚNIADANIE:
– 1 szklanka soku pomarańczowego, – 1 jajo na twardo, – 1 kromka chleba tostowego z 1 plasterkiem szynki drobiowej
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 kubeczek chudego serka wiejskiego, – kilka rzodkiewek, – 1 kromka chleba razowego posmarowanego cienko masłem
OBIAD:
– sałatka z szynką drobiową – do 100 g szynki drobiowej pokrojonej w kostkę dodaj pokrojoną 1/2 czerwonej papryki, posiekaną 1/2 cebuli, szczypiorek oraz 1/2 puszki zielonego groszku
PODWIECZOREK:
– 1 kubek jogurtu naturalnego
KOLACJA:
– 2 ugotowane ziemniaki z dipem szczypiorkowym (1 kubek jogurtu naturalnego zmieszaj z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki – 1/2 pęczka obydwu)
dzień czwarty
ŚNIADANIE:
– 1 szklanka soku z marchwi, – 1 kubek jogurtu naturalnego z 3 łyżki muesli
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 pomidor, – 1 jajo na miękko, – 1 szklanka soku owocowego
OBIAD:
– sałatka z kurczaka – 100 g gotowanego lub pieczonego kurczaka (bez skórki) pokrój w kostkę, dodaj do niego 2 łyżki kukurydzy z puszki, 1/2 pokrojonego w kostkę świeżego ogórka i 2 łyżki jogurtu naturalnego
PODWIECZOREK:
– 2 mandarynki
KOLACJA:
– surówka z selera – 1/2 selera ugotuj i pokrój w paski, dodaj do niego 1 łyżkę rodzynek i 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z 1 łyżką majonezu, 1 wafel ryżowy posmarowany cienko masłem
ŚNIADANIE:
– 1 trójkącik sera topionego, – 1 plasterek wędliny drobiowej, – kawałek czerwonej papryki, – kawa z odtłuszczonym mlekiem
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 2 kawałki pieczywa chrupkiego posmarowane masłem, – 1 pomidor, – 1 szklanka soku owocowego i 2 plasterki szynki drobiowej
OBIAD:
– sałatka z ryżem – 6 łyżek ryżu ugotuj na sypko, dodaj do niego 3 pokrojone plasterki ananasa, 1 szklankę jogurtu naturalnego, dopraw przyprawą do sałatek i wymieszaj
PODWIECZOREK:
– 1 banan lub 2 owoce kiwi
KOLACJA:
– 100 g grillowanej piersi z kurczaka, – 1 pomidor, – 1 kromka pieczywa razowego
Bartosz Wrześniewski