Dania świąteczne z innych państw
Polska tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się 12 potraw. Tradycyjne dania to m.in. łazanki, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami… Polskie, znane od wieków, pyszne. A co jedzą w innych państwach podczas kolacji wigilijnej? Zapraszamy w wigilijną kulinarną podróż.
Niemieckie Lebkuchen
Nasi sąsiedzi nie poszczą w dzień Wigilii, dlatego na ich stołach można podczas Wigilii zobaczyć chociażby pieczone kiełbaski. Niemieckie potrawy wigilijne nie są zbyt wykwintne, ponieważ Niemcy bardziej świętują w pierwszy i drugi dzień Świąt. Zatem oprócz kiełbasek na stole pojawia się tak prosta potrawa jak… sałatka ziemniaczana. Dopiero w pierwszy dzień świąt niemieckie gospodynie serwują takie pyszne i wykwintne dania jak np. pieczona gęś. Tym jednak, z czego Niemcy są słynne przy okazji Bożego Narodzenia są… pierniki. Słynne Lebkuchen to tradycyjne bożonarodzeniowe pierniki, najczęściej w kształcie dużego serca, przepięknie ozdobione. Bez Lebkuchen, pieczonych z dodatkiem miodu i mieszanką różnych przypraw, Niemcy nie wyobrażają sobie Świąt.
Słynny Christmas Pudding
Na brytyjskim świątecznym stole tryumfuje pieczony indyk, podawany najczęściej z sosem z żurawiny. Z Bożym Narodzeniem w Wielkiej Brytanii kojarzy się jednak najbardziej christmas pudding, czyli słynny świąteczny deser. Przepisów na to słynne angielskie ciasto jest tyle, ile gospodyń. Każda prawdopodobnie ma własną recepturę, a tradycja nakazuje, by w przygotowywaniu ciasta uczestniczył każdy członek rodziny. Tradycyjny pudding jest przygotowywany na bazie niewielkiej ilości mąki, z mnóstwem suszonych owoców. Zwykle podaje się go z sosem z… brandy. Co ciekawe, świąteczny pudding jest niezwykle trwały – nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.
Joulupöytä , czyli święta po skandynawsku
W krajach skandynawskich, takich jak Finlandia czy Szwecja, głównym daniem wigilijnym jest szynka, do której są podawane różnorodne dodatki. Szwedzi w Wigilię i w ogóle podczas całych Świąt, jedzą dużo wieprzowiny. Jako że obydwa państwa bogate są w ryby, to oczywiście na świątecznym stole nie może ich zabraknąć – oczywiście muszą być odpowiednio przygotowane. W fińskiej kuchni istnieje nawet określenie na zbiór typowo świątecznych dań – jest to tzw. Joulupöytä.
Za oceanem
W Stanach Zjednoczonych tradycyjnym świątecznym daniem jest oczywiście pieczony indyk, najczęściej podawany z borówkowym sosem. Podczas świątecznego obiadu podawane są także pieczone warzywa, kolby kukurydzy czy sałatka ziemniaczana. Z kolei na południowej półkuli możemy zjeść takie świąteczne smakołyki jak wędzonego dorsza z papryką w Meksyku, czy… pieczonego prosiaka w Argentynie.
Kulinarny zawrót głowy
Ile państw i ile kultur, tyle dań na Wigilię. W każdym państwie możemy spotkać inne zwyczaje i zupełnie różne potrawy. To, co je jednak łączy to fakt, że nic nie smakuje tak pysznie jak podczas wigilijnej kolacji spędzonej w gronie rodziny.
Agnieszka Głośniewska